Кражбите на криптовалута се утроили тази година

Над 760 млн. долара във вид на криптовалута са откраднати от борсите през първата половина на 2018 г.

Престъпници крадат криптовалута от борсите и това води до ръст в индустрията на услугите за изпиране на пари, алармира нов доклад на CipherTrace за последното тримесечие.

През първата половина на годината над 760 млн. долара във вид на криптовалута са откраднати от борсите – почти три пъти повече, отколкото през цялата 2017 г., твърди CipherTrace в тримесечния си доклад по темата. CipherTrace е компания за сигурност, базирана в Калифорния, която работи с повече от 40 фирми и правителства за проследяване на криптотранзакциите.

Текущата пазарна стойност на първите 100 криптовалути е около 270 млрд. долара, според CoinMarketCap. Услугите, които изпират мръсните пари, са широко достъпни и се рекламират в интернет, твърди CipherTrace.

„Сега има толкова много криптовалути, те струват толкова много пари и има толкова много борси в света, чрез които можете да осребрите виртуалните пари, че виждаме не само традиционни кибер-банди, но и нов тип престъпници да влизат в това пространство”, коментира ситуацията главният изпълнителен директор на CipherTrace Дейвид Йеванс в интервю за Блумбърг.

По неговите думи, експанзията на пазара на криптовалути създаде цяла нова генерация от кибер престъпници, които не съществуваха преди 15 месеца. Криптовалутите наброяват повече от 1600, а проследяването им е все по-трудно – това отваря пространство за престъпниците.

Регулаторите казват, че много борси и стартиращи компании, които издават нови виртуални монети, все още не правят достатъчно, за да проверят идентичността на клиентите си и дали те не перат пари. Потребителите, които купуват и продават виртуални монети, обикновено представляват анонимни адреси.

Междувременно много борси, вкл. нови, съдържат уязвимости в сигурността. И криптомонетите, веднъж откраднати, често не могат да бъдат върнати или дори да бъдат проследени до крадците. „Много по-лесно е отколкото да ограбиш банка”, казва Джеванс.

Регулаторите в световен мащаб вероятно ще се справят с изпирането на пари чрез криптовалути. Но ако това е добра новина за инвеститорите, някои криптовалути може да пострадат. Малките криптовалути е вероятно да бъдат изритани от борсите, тъй като е трудно да се проследяват транзакциите с тях, заключава експертът.

Коментар