5G преобразява видеото в реално време

KDDI и Samsung завършиха успешно тест за видео стрийминг в реално време с помощта на 5G-поддържащи устройства

За изцяло ново, завладяващо преживяване за гледане на спортни и забавни предавания, в което зрителят контролира своята гледна точка, съобщават японският телеком KDDI и корейската компания Samsung. Те завършиха успешно тест за видео стрийминг в реално време с помощта на 5G-поддържащи устройства, съвместно с KDDI Research, мобилния телеком на Окинава и института ATR.

Тестът е проведен по време на професионална бейзболна игра на Okinawa Cellular Stadium в Наха, Япония. За изпитанието е използвано цялостно 5G решение от Samsung, съставено от виртуално ядро, виртуален  RAN, едно от най-малките 5G устройства за достъп и 10 комплекта 5G таблетни устройства.

Общо 16 камери са използвани, за да заснемат батъра от различни ъгли и да произведат обемни видеоклипове в реално време за излъчване към 5G таблети на Samsung.

„Интересно е да видим как 5G технологията може да промени живота ни”, каза Йонгки Ким, президент и ръководител на мрежовия бизнес в Samsung. „5G вече е реалност. Ще продължим да работим с KDDI, за да проучим как технологиите могат да бъдат доразвити и прилагани в нашите домове и градове”, допълни той.

Предаването в реално време на видеоклипове с голям обем на мобилни устройства или големи екрани се очаква да доведе до изцяло нов модел на преживяване в киното и спорта. 5G прави реалност това, което по-старите мобилни технологии не могат да реализират – едновременно предаване на големи обемни видеа.

Проведеният тест от специалистите на KDDI и Samsung потвърди, че гледането на видео съдържание вече преминава на съвсем ново ниво. Зрителите могат да се насладят на видео  с огромна разделителна способност, както и да сменят гледната точка, за по-детайлно преживяване.

С помощта на „Free-viewpoint” технология, разработена от KDDI Research, потребителите могат да се наслаждават на видеото от всяка гледна точка чрез реконструиране на 3D модел за човешки обекти и фонови обекти като поле на стадион.

Коментар