DiskStation Manager 6.2 прави Synology NAS моделите още по-удобни и сигурни

Операционната система DiskStation Manager съчетава много възможности с лекота на използване и бързодействие

Твърдението, че добрият хардуер е нищо без добър софтуер е доказало верността си още с появата на компютърните технологии. Производителят на решения за съхранение на данни Synology твърдо следва тази максима и от години печели лоялни потребители със своята NAS операционна система DiskStation Manager, която е успяла да обедини в себе си много възможности, лекота на използване и бързодействие.

Буквално преди дни се появи най-актуалната официална версия 6.2 на DiskStation Manager (DSM), която включва редица подобрения по отношение на сигурността, удобството и времето за обслужване на мрежовото устройство. Нови са инструментите Advanced LUN, iSCSI Manager и Storage Manager, които дават на професионалните потребители стабилно и всеобхватно решение за съхранение и защита на данни. Ето кои са ключовите новости в DSM 6.2:

Съхранение и управление на данни

Storage Manager. Обновеният Storage Manager предлага ново контролно табло, с подробна и полезна информация за състоянието на компонентите.

  • Изцяло нов е инструментът Storage Pool, който заменя досегашните Disk Group и RAID Group и предоставя по-удобен начин за управление на функциите, свързани със съхранението на данни.
  • Функцията Smart Data Scrubbing подобрява интегритета на данните като извършва автоматично коригиране на откритите грешки, разпознавайки файловата система.
  • Скоростта на ресинхронизиране на RAID масивите може да бъде настроена, за да отговори на конкретната ситуация.
  • Потребителите могат отдалечено да деактивират дискове.
  • Извършва се автоматичен ежемесечен S.M.A.R.T. тест на всички устройства в NAS-а. Системата напомня за конфигуриране на аларма при поява на лоши сектори и при доближаване на края на живота на SSD носителите.
  • Възможна е промяна на размера на кеша за масиви RAID 5, RAID 6, RAID F1 или SHR (с повече от три диска).

Обновеният Storage Manager предлага подробна и полезна информация за състоянието на компонентите

iSCSI Manager. Това е подобрена специализирана iSCSI услуга, която дава възможност за използване на нов LUN тип с по-добра snapshot технология. Той е базиран на файловата система Btrfs и позволява създаване и клониране на snapshot за секунди, независимо от размера.

  • Поддържат се LUN клонинги върху няколко тома (volumes).
  • Добавена е възможност за насочване на всяка iSCSI дестинация към конкретен мрежов интерфейс.

Сигурност и надеждност

Цялостна защита при вход в системата и свързване. Security Advisor използва интелигентна техника за разпознаване на нетипични опити за вход и анализ на локацията на атакуващия. DSM изпраща известия при засичане на необичайни активности, а администраторите могат да проверят отчетите от сканиранията по сигурността с един клик.

TLS/SSL Profile Level присъединява TLS/SSL профил за връзка на всяка мрежова услуга. По този начин потребителите имат на разположение по-гъвкави начини за конфигуриране на мрежовата сигурност.

High Availability 2.0. Основното обновяване на приложението гарантира по-стабилна система и лесни за следване процедури при възникване на проблем. Новият механизъм за обновяване елиминира ненужните рестарти на системата, за да осигури по-продължителна наличност на услугите.

NAS моделите на Synology се превръщат от място за съхранение на данни в ефективни сървъри за бизнес приложения, сигурно съхранение и споделяне на данни

Файлови системи и облачни услуги

Разширена Btrfs съвместимост. Файловата система Btrfs вече е налична за повече Synology NAS модели (DS218, DS418 и други модели от серията x18), използващи ARM платформа. По този начин потребителите могат да се възползват от всички предимства на файловата система от следващо поколение.

NFS multipathing. Осигурена е пълна поддръжка на VMware vSphere 6.5 посредством NFS v4.1 multipathing за балансиране на натоварването и мрежовата резервираност.

Поддръжка на Azure AD. Възможност за включване на Azure AD като SSO клиент с еднократно въвеждане на данните за вход с цел пестене на време.

Изцяло обновен Package Center за приложения. Потребителите вече могат по-бързо да намерят нужния пакет с помощта на по-ясна категоризация и подобрена функция за търсене.

По-ясна категоризация и подобрена функция за търсене в обновения Package Center улесняват потребителите

Преди да бъде пусната официално, версия 6.2 на DiskStation Manager е преминала през интензивен период на бета тестване, при което е свалена над 71000 пъти. Паралелно с това специалистите на Synology са провели хиляди часове вътрешни тестове върху стотици машини с цел да направят операционната система максимално стабилна, сигурна и гъвкава. В резултат на това NAS моделите на Synology се превръщат от място за съхранение на данни в ефективни сървъри за бизнес приложения, сигурно съхранение и споделяне на данни.

Повече информация за продуктите на Synology можете да намерите на www.synology.com.
Официален вносител и дистрибутор на Synology за България е ADSYS – www.adsys.eu.