БТК ще сезира ЕК за решение на КРС

БТК ще сезира Европейската комисия за неефективно решение на Комисията за регулиране на съобщенията относно намаляване на цените на разговорите, стана ясно днес на пресконференция.
Телекомът смята, че решението на КРС не отговаря на нуждите на телекомуникационния пазар в България, не покрива очакванията за осигуряване на предпоставки за реална конкуренция, противоречи на последните изисквания на еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг и ощетява българските потребители в условията на икономическа криза.
На практика КРС предпочита високите печалби на доминиращите мобилни оператори пред интересите на потребителите, като им отнема правото да говорят свободно повече време и по-евтино”, заявиха от БТК.
В документа на КРС се предвижда поетапно намаляване на цените и се посочва, че това ще стане на 5 стъпки до средата на 2010 г., като средното намаление за всяка от стъпките е между 7% и 9%, а общото – около 45%.
В направените анализи обаче КРС пропуска факта, че през следващите години в страните от ЕС също ще се въведе намаляване на цените. Така, в условия на динамично развитие на телефонните услуги, цените в България през 2009 – 2010 г. и в края на предвидения от КРС период отново няма да са съизмерими с тези на останалите страни членки на ЕС”, обясниха от БТК.
Компанията ще изпрати писмо до Европейската комисия с копие до българския регулатор, в което ще декларира позицията си, че решението на КРС е неудовлетворително за нуждите на телекомуникационния пазар, не зачита интересите на потребителите и задържа България далеч от европейските нива.
БТК възнамерява да запознае със своята позиция всички правителствени институции в страната, граждански и бизнес организации, депутати от българския парламент, посланиците на страните членки у нас, политическите формации в Европарламента, както и европейски и международни неправителствени организации за защита правата на потребителите.
БТК настоява за уеднаквяване на цените на разплащане между фиксирани–мобилни и мобилни–мобилни мрежи. Философията на цяла Европа, без България, е клиентът да плаща една и съща цена, независимо дали се обажда от фиксиран или мобилен телефон, подчертаха от телекома.
България е държавата в ЕС с най-високите цени на едро на телефонните услуги. Данните показват, че у нас цената за разговор от мобилна в мобилна мрежа е 25 стотинки, а от фиксирана в мобилна съответно – 32 стотинки.
За сравнение цените на разговорите от фиксирана към мобилна мрежа в ЕС достигат 4 стотинки, а средната цена за Евросъюза е 16 стотинки.
Цените за терминиране в мобилни мрежи в България са над 2 пъти по-високи от средните за ЕС. Дори в Македония, която все още не е член на ЕС, нивата за терминиране на разговорите между различните мрежи са около 12 стотинки.
От решението на КРС българските потребители губят с до 30% намаление на месечните си сметки за телефонни услуги, посочиха от БТК.

по темата: „БТК ще сезира ЕК за решение на КРС”

добавете коментар...

  1. bg

    Pak li darazhawata shte rezhe balgarski glawi i da li sa prawi ot BTC

Коментар