Спад в приходите от нови лицензи и услуги на Oracle

Приходите на Oracle от продажба на нови софтуерни лицензи за второто тримесечие на финансовата 2009 година са спаднали с 3 на сто спрямо същия период на миналата година и достигат 1.6 млрд. щ.д., съобщиха от компанията.
С 2 на сто са намалели и приходите от услуги, които са 1.1 млрд. щ.д., съгласно общоприетите счетоводни стандарти.
Като цяло, Oracle отчита общи приходи от 5,6 млрд. щ.д. за второто тримесечие, бележейки ръст от 6 на сто. Чистата печалба на корпорацията за тримесечието е 1.3 млрд. щ.д. За отчетния период компанията отчита печалба от 25 цента на акция.
Общите приходи от софтуерни лицензи за тримесечието са с 8 на сто повече в сравнение с миналогодишния период и са в размер на 4.5 млрд. щ.д.
2.9 млрд. щ.д. достигат приходите на Oracle от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка, което е ръст от 14%.
В официалното съобщение до медиите Oracle не коментира причината за спада при новите лицензи. Понижените резултати именно в това перо от приходите могат да се приемат като индикатор за свиване на бюджетите на големи корпоративни клиенти за нови покупки на софтуер.
Оперативната ни печалба извън общоприетите счетоводни стандарти на САЩ отбеляза ръст от 25 на сто на базата на постоянни валутни курсове до 2,6 млрд. щ.д. през второто тримесечие на 2009 г.”, каза Джеф Епстайн, изпълнителен вицепрезидент и финансов директор на Oracle.
През последните 12 месеца свободният паричен поток на Oracle достигна 7,6 млрд. щ.д., като отбеляза ръст от 15 на сто в сравнение със същия период на предходната година, допълват от компанията.

Коментар