Adata HD710M Pro – здрав и надежден HDD за външен сторидж

Adata HD710M Pro се отличава с камуфлажния си военен дизайн и устойчивост на въздействия по стандарта IP68

Макар и да отстъпват позиции под напора на флаш-базираните SSD устройства, класическите твърди дискове (HDD) все още имат безспорни предимства. Те са по-изгодни като цена, предлагат по-достъпен и голям капацитет за съхранение на данни, а в известен смисъл са и по-надеждни. Това важи в пълна степен и за външните HDD, които са отлично решение за бекъп или преносим сторидж.

Повечето потребители днес използват облачни услуги за съхранение, като по този начин имат достъп до важните си файлове от всяко място и по всяко време, стига да разполагат с интернет. Но при по-големи обеми на съхраняваните данни, клауд услугите костват абонаментни такси, а скоростта на интернет връзката също става определящ фактор. В този случай, локалният сторидж е незаменим, още повече, че съвременните външни HDD са удобни и лесни за пренасяне.

Външният твърд диск Adata HD710M Pro е нагледен пример за предимствата на HDD устройствата за нуждите на резервното съхранение и преноса на информация с голям обем – видео, снимки, музика, документи, мултимедийни файлове и друго съдържание. Моделът се предлага във варианти с капацитет 1 и 2 терабайта (TB) и освен това е изключително здрав, устойчив на прах, вибрации, удари и вода, преминал сертификация по строгите изисквания на стандарта IP68.

Немалко потребители ще предпочетат именно подобно решение за локален сторидж, защото то дава голям капацитет за съхранение на ниска цена – дискът на Adata е наличен за покупки на пазара у нас на цена около 120 лв. с ДДС за варианта 1TB. Здравината на HD710M Pro е подчертана и от неговия военен камуфлажен дизайн, с много силиконова гума от всички страни, за да парира ударите или разливането на течност.

По корпуса на Adata HD710M Pro има много силиконова гума, вкл. и предпазна капачка за USB конектора

Нещо повече, производителят твърди, че дискът издържа до 60 минути под вода на дълбочина до 2 метра, както и на падане от 1,5 метра височина, благодарение на трислойната защитна конструкция. Подсиленият корпус е голямо предимство, като се има предвид, че твърдите дискове принципно са крехки устройства, заради наличието на фини механични и въртящи се части, а в случая говорим за външен диск, който постоянно ще се разнася насам-натам.

Adata е оборудвала HD710M Pro с шокови сензори, които автоматично задействат вътрешните механизми за защита, за да предпазят диска и респ. потребителските данни от повреждане. Гумена капачка затваря USB конектора, за да предотврати проникване на течност или механична повреда на интерфейса.

В комплекта на Adata HD710M Pro влиза и USB кабелът за свързване към компютър

Във вътрешността на устройството има 2,5-инчов HDD Western Digital Blue с капацитет 1TB, скорост на въртене 5400 оборота в минута (rpm) и 16MB кеш буфер. Скоростите на четене/запис очаквано са по-ниски от тези на SSD и се колебаят съответно около 130 и 120 мегабайта в секунда (MBps). Дискът тежи 270 грама и има размери 133,5×98,5×21,5 мм, т.е. това е едно сравнително компактно и леко сторидж устройство, което може да се побере и в джоба.

HD710M Pro се свързва към компютъра по USB 3.1 интерфейс, като кабелът за тази цел опасва корпуса отстрани. Дискът е придружен с два софтуерни приложения, достъпни за сваляне от сайта на производителя – едното е познатият HDDtoGo софтуер за бекъп и синхронизация с РС, с поддръжка на 256-битово AES криптиране, а второто приложение е OStoGo и с негова помощ можете да превърнете външния диск в зареждащо Windows устройство.

Adata HD710M Pro е достъпен на пазара у нас на цена около 120 лв. за варианта с капацитет 1TB

В заключение, Adata HD710M Pro се явява надеждно решение за локален сторидж с голям капацитет, защитено от прах, удари и вода, което ще отговори на нуждите на потребители, които се нуждаят от сигурно и удобно за пренасяне устройство за съхранение на големи файлове, вкл. снимки, видео, музика, документи и друго съдържание. Външният HDD се предлага на българския пазар от партньорите на Adata на цена от около 120 лв. с включен ДДС и тригодишна гаранция.

Коментар