AI предсказва точно радиоактивното замърсяване

Система с изкуствен интелект е способна да предсказва с точност разпространението на радиоактивния облак при ядрена авария. Възможностите на технологията бяха демонстрирани от учени в Токио.

При авария в атомна електроцентрала и изпускане на радиоактивно замърсяване в атмосферата от жизненоважно значение е да се евакуират хората в района – възможно най-бързо. Как обаче да се предскаже къде ще отиде радиоактивният облак? Отговорът е решаващ за спасяването на хиляди хора, пише GreenTech.bg.

Учени, военни и други специалисти от години усъвършенстват науката за прогнозиране на разпространението на радиоактивните облаци. Сега едно ново средство за тази цел, базирано на изкуствен интелект, бе представено в изследване, публикувано в сп. „Научни доклади” от екип в Института по индустриални науки при Университета в Токио.

Японските учени са създали компютърна програма, която може точно да предскаже къде и как ще се озове радиоактивният материал в рамките на 30 часа. Анализът използва прогнози за времето и за очакваните модели на движение на ветровете. Софтуерът позволява да се разработят планове за евакуация и други мерки за опазване на здравето в случай на ядрена авария като катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Новата разработка е провокирана от ограниченията на съществуващите инструменти за атмосферно моделиране след аварията във Фукушима. Те са счетени за крайно ненадеждни – дотолкова, че изобщо не са били използвани за планиране непосредствено след инцидента.

В този контекст екипът е разработил нова система, основана на изкуствен интелект и машинно самообучение, която може да използва данни за метеорологичните модели, за да предвиди маршрута, по който най-вероятно ще поеме евентуалният радиоактивен облак.

„Нашият нов инструмент беше обучен с метеорологични данни, натрупани с години, за да може да предвиди къде ще се разпространява радиоактивността, ако бъде освободена от определена точка”, казва водещият автор Такао Йошикане.

По неговите думи, при последвалите тестове инструментът е предсказал посоката на дисперсия с най-малко 85% точност. Точността се повишава до 95% през зимата, когато има по-предсказуеми климатични модели.

Системата с изкуствен интелект може да осигури на властите време да организират плановете за евакуация в най-тежко засегнатите райони при евентуална авария и да дават указания на хората какво да правят и какво да не правят, за да намалят щетите до минимум.

Коментар