Rolls-Royce подготвя летяща машина с вертикално излитане

Производителят на автомобили Rolls-Royce планира да пусне летяща машина и по-конкретно – самолет с вертикално излитане и кацане. Партньори на компанията в проекта EVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing) са Airbus и Uber.

При излитане и кацане крилото на EVTOL се завърта на 90°. В режим на хоризонтален полет витлата на крилото се сгъват с цел намаляване на съпротивлението и шума, а машината разчита на две витла в задната част.

Витлата се задвижват от електродвигатели, чиято енергия се изработва от генератор с мощност 500 кВт, свързан към газов турбинен двигател M250. При проектиране на витлата, инженерите са се опитали да намалят максимално нивото на шума.

Хибридният двигател не е толкова добър от гледна точка на замърсяването на околната среда, както чисто електрическият, но ще позволи да се използва съществуващата инфраструктура и ще осигури по-дълги полети. Максималният пробег на EVTOL е 800 км, а скоростта достига 400 км/ч.

Rolls-Royce вярва, че концепцията на вертикално излитащия самолет може да бъде реализирана в серийно производство през първата половина на следващото десетилетие.

Коментар