Изкуствен интелект на Fujitsu за по-сигурно банкиране в ЕС

Технология за изкуствен интелект на Fujitsu ще бъде използвана в проект на Европейската комисия за управление на рисковете и сигурността на финансовите институции, съобщиха от компанията.

Проектът FinSec е част от „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия и цели да подобри възможностите на финансовите институции в Европа за предвиждане и защита срещу сложни атаки в сигурността и да им позволи да отговорят на по-строгите регулации за сигурност.

FinSec ще приложи изкуствен интелект (AI) за предвиждане и идентифициране на пробиви в сигурността както при интернет, така и при традиционното банкиране. Проектът се фокусира и върху съвместната работа на всички „стейкхолдъри“ във веригата на доставки в областта на банкирането за по-лесно идентифициране и предотвратяване на заплахи към сигурността.

Fujitsu ще допринесе за FinSec с изкуствен интелект за развитие на уникални способности за разпознаване и засичане на заплахи. Това ще става чрез анализ на CCTV камери за наблюдение и разпознаване на потенциално неправомерно поведение на хора в рискови зони като банки и банкомати.

Работата на компанията по проекта ще се ръководи от центъра за развитие на изкуствен интелект Fujitsu AI Center of Excellence във Франция, който е водещ в развитието на AI технологии за CCTV анализ.

Новият AI алгоритъм първоначално ще бъде въведен в банкомати, създавани от партньор по проекта, а след това ще се използва и в други приложения за CCTV наблюдение и анализ на образи в сектор обществена сигурност, вкл. полиция и гранична защита.

Fujitsu е един от 23-те партньора от 11 държави, участващи във FinSec. Проектът ще продължи до декември 2020 г. и е финансиран от програмата за проучвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Японската компания работи и по друг проект по същата програма, в който ръководи развитието на решения за сигурност за „интернет на нещата 2“ (IoT2).

Коментар