Два смартфона имат най-добрите камери

Камерата на Huawei P20 Pro има изключителна ефективност при слаба светлина и отличен портретен режим

Камерата на смартфона е основен компонент, който често натежава при избора на устройство, особено от потребители, за които снимките и забавленията са приоритет. Неслучайно продажбите на компактни цифрови фотоапарати рухнаха в последните години – камерите, вграждани в смартфоните, стават все по-качествени.

Ако за обикновения потребител е трудно да се ориентира по техническите характеристики на камерата на даден смартфон, то тогава може да се довери на експертната оценка на ентусиасти и професионални фотографи. Ето как класира по десетобалната система камерите на топ смартфони, предлагани на пазара, професионалният фотограф Чарли Съби – специалист с 20 години опит, от услугите на когото се ползва изданието Wired.

  • Huawei P20 Pro – точки: 9/10
  • iPhone X – точки: 9/10
  • Samsung Galaxy S9 – точки: 8/10
  • LG G7 ThinQ – точки: 8/10
  • HTC U12+ – точки: 8/10
  • OnePlus 6 – точки: 8/10
  • Google Pixel 2 – точки: 8/10
  • Nokia 8 Sirocco – точки: 7/10
  • Sony Xperia XZ2 – точки: 6/10

Чарли Сърби е тествал собственоръчно камерите на всички изброени флагмански смартфони на 2018 г. и e оценил всяка една от тях. Лидерите в класацията са Huawei P20 Pro с тройна камера и iPhone X.

Като предимства на камерата на Huawei се посочват изключителна ефективност при слаба светлина, отличният портретен режим, по-голямото увеличение на мащаба и др., но специалистът изтъква също, че AI режимите правят снимките да изглеждат неестествени.

iPhone X разполага с най-добрата камера сред флагманите наред с Huawei P20 Pro

Камерата на епълския iPhone X пък печели суперлативи за превъзходния си софтуер и лекотата на използване, много добрите експозиция и цвят и „великият“ портретен режим. Моделът обаче не прави най-добрите снимки при слаба светлина.

Останалите модели в обзора също правят отлични снимки, но не се справят толкова добре, както лидерите в смартфон фотографията, при някои сцени и затова получават по-ниски общи оценки.

Коментари по темата: „Два смартфона имат най-добрите камери”

добавете коментар...

  1. Ники

    Каквото и да пишете, колкото и комерсиални хвалби да четем, още няма произведено мобилно устройство което да се доближи даже до шедьовъра, с който истинската Нокиа ни каза сбогом – Nokia 808 Pureview! Каквато и снимка на андроидов глезанчо да сложите до снимка с тази Нокиа, ще изглежда като карикатура!

  2. БМ

    Не мога да разбера напъните в последно време да се покаже колко добра била камерата на някой смартфон. В крайна сметка това телефон ли е или фотоапарат!?
    Че и професионален фотограф питали! А защо накрая не го попитаха с кой от изброените смарфони иска да прави снимки или с обикновен фотоапарат!? Да видят какво щеше да отговори, защото всеки знае отговора.

Коментар