„Диктаторът“ на Python се отказа от властта

Управленска криза налегна проекта Python – език за програмиране, създаден през 1989 г. от холандския разработчик Гуидо ван Росум, който се оттегля от позицията на едноличен ръководител, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на проекта.

Гуидо ван Росум заемаше поста на „великодушен пожизнен диктатор“ (BDFL) на проекта, което му позволяваше да контролира процеса на разработка и да взима окончателните решения.

Трудностите, с които постоянно се е сблъсквал при утвърждаване на новите предложения за подобряване на Python – т.нар. PEP (Python Enhancement Proposal), са принудили Росум да се оттегли от управлението.

„Сега, когато PEP 572 са готови, повече никога не искам да се боря толкова трудно за PEP и след това да открия, че толкова много хора презират моите решения“, пише Росум, като допълва, че вече не е млад – на 62 години – и не е напълно здрав.

„Великодушният диктатор“ възнамерява напълно да се дистанцира от процеса на вземане на решения, но известно време ще остане в проекта като обикновен „core“-разработчик. Той обещава също да съдейства като наставник на други участници в проекта.

По думите на Росум, оттеглянето му няма да повлияе на работата по проследяване на сривове, която се води в ресурса GitHub, тъй ангажираните там специалисти рядко се консултират с него.

Освен това Гуидо ван Росум не планира да назначи свой приемник на поста „великодушен пожизнен диктатор“. Общността на разработчиците сама ще трябва да реши каква форма на управление е най-подходяща за проекта – демокрация, анархия, диктатура или федерация.

Коментари по темата: „„Диктаторът“ на Python се отказа от властта”

добавете коментар...

  1. Венелин Стойков

    Г-н Григор Колев, казвате, че сте започнали да пишете Python преди 12 години. Ами то преди толкова е излязъл и Python 3. С какво сте били свикнали, че не сте тръгнали направо с Pyhon 3?

    Също така нокой не ви маха mysql модула за mysql. В Python няма модул за mysql в стандартната библиотека и никога не е имало (има само за sqlite3).

    Ако говорите за библиотеката MySQL-python, която не е обновявана от 2014 и никой не я е портнал към Python3 си е проблем на хората които са я потдържали. Има други библиотеки, които да ползвате за тази база данни (дори официална от Oracle, които са собственици на MySQL).

    Ако само print функцията и mysql-а Ви е проблема, то това са бели кахъри. Разкарвате MySQL-python и го заменяте mysqlclient (това е fork на библиотеката, която ползвате, но с потдръжка на python 3), след което пускате 2to3 на проекта. Преглеждате diff-a преди commit, за нещо което евентуално не ви харесва как го е направило. После си пускате тестовете за всеки случай. Има вероятност нещо да гръмне, но може да е защото ви е хванало бъг в логиката при използването на byte стрингове. Оправяте го, къпитвате, пушвате и сте готов.

    Вече може да забравите за Python 2.

  2. Григор Колев

    Пич е поне. И е прав, защо да се мъчим като никой не харесва новостите.

    Аз от 12 години програмирам само на python
    И е супер като език.
    После дойде версия 3.
    Не че е лоша, но имам либрари което е вече 60-70 хиляди реда. И само като си помисля, че трябва да пренапишат целия код ( директно махам версия 3 и си карам по стария начин)

    Всеки език за програмиране трябва да се развива, бавно и с минимални промени в логиката. Меможеш да ми махнеш ключовата дума print и да я замениш с функция.
    Или просто да ми делнеш модула за mysql и да искаш да ми е хубаво мн

  3. ха

    Те съвременните езици всичките са си една “боза” от технологии. Естествено имаме и лидери в мацаницата, като споменатия php. И това е в следствие не на демокрацията, а на прибързаното им развитие с цел да добавят всичко, което им дойде на ум.

  4. LUD

    Видяхме с PHP и демокрация какво се случва – детска играчка с крадени полу-функционалности.

  5. Anonymous

    технокрация – random ()

Коментар