IBM съди Groupon за патентни нарушения в е-търговията

Адвокатите на IBM настояват, че Groupon е нарушила патенти, които описват основни технологии в електронната търговия

IBM се обърна към федералния съд в Делауеър с искане да наложи санкция от 167 милиона долара на оператора за електронна търговия Groupon за това, че използва патентовани технологии без разрешение.

Адвокатите на Синия гигант настояват, че Groupon е нарушила патенти, които описват основни технологии в електронната търговия. Тези патенти вече са лицензирани от Amazon, Facebook и Alphabet за суми от 20 до 50 милиона долара. Подобно споразумение обаче не е постигнато между IBM и Groupon.

Повечето големи компании получиха лицензи за тези патенти, а Groupon – не“, казва пред Ройтерс адвокат на IBM. „Новакът отказва да поеме отговорност за използването на тези изобретения“.

IBM даде на съд Groupon през 2016 г., обвинявайки компанията в нарушаване на четири патента. Единият от тях се отнася до т.нар. технология „единен вход“, която позволява на потребителите да използват профила си от Facebook или Google в електронния магазин.

През последните 25 години IBM е получила повече патенти в САЩ, отколкото всяка друга компания, и влага огромни средства в научноизследователска и развойна дейност.

Коментари по темата: „IBM съди Groupon за патентни нарушения в е-търговията”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Да наистина в последно време една част от технологийте, които IBM има ги ползва само за лицензи, което си е патентен трол отвсякъде.

  2. ха

    Колко забавно IBM вече се е превърнала в патентен трол. То това технологично джудже Groupon може ли изобщо да се сравнява с изброените Amazon, Facebook и Alphabet???

Коментар