Иновативен скенер прави цветна 3D рентгенова снимка

Технология на CERN направи възможна първата триизмерна цветна рентгенова снимка

Нова технология позволява замяна на класическите черно-бели рентгенови снимки с много по-информативните триизмерни цветни образи. Разработката е дело на новозеландската компания MARS Bioimaging и се базира на технология от лабораторията за ядрени изследвания CERN.

Скенерът използва сензори Medipix3, първоначално разработени за откриване на елементарни частици. Те позволяват получаване на много по-достоверни изображения с висока разделителна способност и контраст.

За определяне на цветовете, при визуализацията се използва информация за енергийните нива на рентгеновите фотони, открити от детектора. Това позволява да бъдат идентифицирани телесните тъкани и признаците на заболяването, поясняват от CERN.

Досега учените са използвали малка версия на скенера MARS за изучаване на рака, костите и ставите, както и на съдови заболявания, които могат да доведат до инфаркт и инсулт. Тези експерименти показват големия потенциал на технологията за повишаване на точността на диагностицирането и персонализирането на лечението.

През следващите месеци се планира провеждането на по-широки клинични изпитвания, уточняват учените от CERN.

Коментар