Учен от CERN ще говори у нас за тъмната Вселена

В лекцията си на Ratio д-р Стивън Голдфарб ще се фокусира върху тъмната материя и тъмната енергия

Реалните неща, които не виждаме, и нереалните неща, които си мислим, че виждаме – това ще бъде фокусът на предстоящото осмо издание на форума за популярна наука Ratio. На 5 ноември в Sofia Event Center българската публика ще се срещне с лектори от CERN и Лондонския университет.

Целта на Ratio е да говори за наука на разбираем език, затова и презентаторите на събитието имат дългогодишен опит – не само като изследователи или университетски преподаватели, но и в представянето на популярна наука.

„Искаме да покажем, че за наука може да се говори интересно и разбираемо“, пояснява Любомир Бабуров, организатор на Ratio, и допълва: „На такива събития публиката идва със същата енергия и желание, с които отива на рок концерт или кино премиера“.

Водещо ще бъде представянето на д-р Стивън Голдфарб от CERN за тъмната Вселена. Той работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са определени трите семейства елементарни частици във Вселената.

Темата на д-р Голдфарб е със заглавие „Липсващи части“ и ще се фокусира върху тъмната материя и тъмната енергия – върху онези 95% от Вселената, които все още не познаваме и които е трудно дори да си представим.

Проф. Кристофър Френч ще хвърли повече светлина върху психологическите фактори зад срещите с паранормалното

И ако д-р Голдфарб говори за неща, които не можем да видим или почувстваме, но вероятно ще можем да измерим, проф. Кристофър Френч ще се фокусира върху феномени, които само си мислим, че усещаме. Неговата презентация „Психология на призраците“ хвърля повече светлина върху психологическите фактори зад срещите с паранормалното – от прости измами през грешно тълкуване на природни феномени до еволюционната предразположеност да виждаме лица там, където тях ги няма.

Проф. Френч е британски психолог и скептик, специализирал в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда отдела за изследвания „Аномална психология“ в Департамента по Психология към колежа Голдсмит на Лондонския университет. Той е автор за Гардиън и бивш главен редактор на списание The Skeptic.

Освен проф. Френч и д-р Голдфарб на Ratio ще присъстват още двама международни лектори, които ще обогатят програмата с разнообразни научни теми, уточниха организаторите.

Коментари по темата: „Учен от CERN ще говори у нас за тъмната Вселена”

добавете коментар...

  1. Аноним

    Интересно кой и кога е открил края на Вселената! И какво има след него!

  2. Друг аноним

    До аноним: Вселената не е безкрайна.

  3. Аноним

    “95% от Вселената”!!! Това е 95% от безкрайност!!! Как ли го оцениха?!

Коментар