Младото поколение движи финтех индустрията

„Младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията”, заяви Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre

През първата половина на 2018 г. инвестициите във финтех индустрията надхвърлят обема за цялата минала година. По данни на Fintech Global, за периода януари-март те достигат 41,7 млрд. долара в глобален мащаб, а за цялата 2017 г. са 39,4 млрд. долара.

Развитието на финтех индустрията в световен мащаб е показателно за бъдещето на електронните пари и мобилните системи за разплащания, заявиха финтех експерти от разработчика на българското приложение за мобилни плащания phyre.

„Младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията. Вече виждаме как изискванията и потребностите на хората се променят, което поражда необходимостта от развитие на нови продукти за разплащания, бързи кредити, застраховки и инвестиции”, каза Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre.

„Всички си спомняме притеснението и безпокойството, което бе обхванало хората, когато се появиха безконтактните банкови карти. Но ето, че само след няколко години вече ги приемаме за нещо нормално, което неусетно се превърна в част от ежедневието ни. Подобно бъдеще очакваме и за мобилните системи за преводи, с оглед на тенденциите, които наблюдаваме в световен план”, допълни той.

Ролята на кешовите плащания у нас все още се задържа висока. Дори в някои от секторите на икономиката парите в брой остават основен метод за разплащане.

Същевременно, световните практики показват, че увеличението на електронните транзакции има отражение върху борбата със сивата икономика, заради възможността за проследяване на паричните потоци.

Съществува известна психологическа бариера при мобилните плащания сред потребителите у нас, отчитат от компанията. „Промяната в народопсихологията е бавен процес, който обаче има трайни резултати. Когато става въпрос за личните данни и парите ни, сме свикнали да се доверяваме на определени институции, в които виждаме сигурност. Днешните технологии обаче ни позволяват да гарантираме също толкова добра защита, постигайки много по-голямо удобство за потребителите”, подчерта Константин Джелебов.

Паричните средства, заредени чрез приложението phyre, надхвърлят 300 000 лева за първите 2 месеца след стартирането му. Към момента активните потребители на phyre у нас са над 7000 души, като се наблюдава лек превес на мъжете – те представляват 63% от общия брой.

Плащанията във phyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз „e-money” институция, която е член на Visa и Mastercard. Приложението е сертифицирано от Mastercard, а phyre е регистриран агент на Paynetics в БНБ.

Предимство на приложението е опцията потребителите ясно да виждат за какво и как харчат парите си – нещо, което е невъзможно при банковите карти и парите в брой. Архивът на phyre позволява справка и проследяване на извършените трансакции.

Коментари по темата: „Младото поколение движи финтех индустрията”

добавете коментар...

 1. ха

  Разпечатката за плащанията не ти дава ОТЧЕТ! То е само log на плащанията. Няма как да провериш колко пари си изхарчил за последната седмица или последните 3 дни. При едно приложение това може да се направи много лесно и така да внимаваш да не прекалиш с покупките. Друг е въпросът дали самият phyre прави точно това или не, но от статията останах с впечатлението че го прави.

 2. :о)

  “Предимство на приложението е опцията потребителите ясно да виждат за какво и как харчат парите си – нещо, което е невъзможно при банковите карти и парите в брой. ”

  Сънувам ли или ме правят на идиот?
  Невъзможно било да видиш за какво харчиш парите си при банковите карти….
  АААААААААААААХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХА

  Мога да видя не само за какво а в кой час минута и секунда се е случило това
  и номер на отсрещния ПОС терминал…

  Моля ви се не пишете такива вицове, ако искате да ви вземат компанийката на сериозно…

 3. ха

  Плащането с мобилните устройства дава много по-големи предимства на развитието на сивата икономика. Много по-големи от ползването на пари в брой (защото не остават никакви следи на мошенника работодател, а само могат да бъдат хванати клиентите (и само евентуално обвинени, защото може смартфона им да е хакнат) и мулето (на което нищо не можеш да направиш, защото е безимотен неук циганин)). Явно не се борим със сивата икономика, а за това хората да си дават пари за комисионни в банките.

  Иначе желая успех на услугата на phyre, защото даването на отчет за използването на парите е много важно нещо. Такъв отчет няма при парите в брой, но ориентировъчно човек го разбира (имах в джоба си 200 лева на банкноти и сега седмица по-късно имам само стотинки – явно много харча). При банковите карти, обаче, е трагедия – там съвсем губиш представа как си хвърляш парите…

Коментар