Microsoft поскъпна до над 800 млрд. долара

За първи път в историята си Microsoft постига годишен резултат от над 100 млрд. долара

Пазарната капитализация на Microsoft надвиши 800 милиарда долара, след като компанията публикува по-добри от очакваните резултати за последното тримесечие на финансовата година, приключило в края на юни.

При отваряне на борсата в петък сутринта акциите на Microsoft поскъпнаха с 4%, достигайки 108,2 долара, което е най-голямата им стойност в цялата история на компанията. В резултат на това пазарната капитализация на Microsoft се покачи с 30 млрд. долара – до 822 млрд. долара.

Приходите на Microsoft за периода април-юни възлизат на 30,1 млрд. долара, спрямо 25,6 млрд. долара година по-рано. Чистата печалба на компанията за тримесечието нараства от 8,1 до 8,9 млрд. долара.

Като цяло за финансовата година, Microsoft отчита приходи в размер на 110,4 млрд. долара, или с 14% повече спрямо 2017 г. За първи път в историята си Microsoft постига резултат от над 100 млрд. долара, а чистата печалба на компанията е 16,6 млрд. долара.

Облачните технологии и изкуственият интелект бяха изтъкнати от CEO-то Сатя Надела като ключови за успеха на Microsoft. Наскоро компанията сключи договор с най-големия ритейлър в света – Walmart, който ще използва клауд и AI решения на Microsoft.

Според Алекс Зукин, анализатор от Piper Jaffray, партньорството с Microsoft в сферата на облачните технологии и изкуствения интелект е особено привлекателно за интернет ритейлърите, тъй като те не искат да работят с платформата на своя пряк конкурент (Amazon).

Коментари по темата: „Microsoft поскъпна до над 800 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ахаа демек от “ритейлърите” идвали кинтите, тъкмо се чудех кой па толко се засилил да ползва боклуците на М$….

Коментар