Fujitsu планира да използва само чиста енергия

Японският технологичен гигант Fujitsu се присъедини към организацията RE100, членовете на която са склонни да използват само възобновяеми енергийни източници – слънчеви панели, вятърни турбини, водноелектрически централи и др.

Според плановете на Fujitsu, до 2030 г. около 40% от електроенергията, която използва предприятията и други обекти на компанията, ще идва от възобновяеми източници. Към 2050 г. Fujitsu ще увеличи дела на чистата енергия до 100%.

За да изпълни тази задача, японската компания ще работи с партньори, вкл. доставчици на слънчеви панели. В допълнение, корпорацията ще продължи научните изследвания, разработките и изпитанията, свързани с управление и съхранение на енергия.

RE100 се управлява от международната организация с нестопанска цел Climate Group. Инициативата се подкрепя и от компании като Facebook, Goldman Sachs, Carlsberg Group, eBay и др.

По-рано тази година Google обяви, че всички глобални операции на компанията се извършват изключително чрез възобновяеми енергийни източници. Интернет гигантът вече се наложи като най-големият корпоративен купувач на слънчева и вятърна енергия. Договорите на Google донесоха на производителите на слънчева и вятърна енергия по света повече от 3 милиарда долара.

Друг технологичен гигант, корейската компания Samsung, също планира да премине напълно към възобновяеми енергийни източници още до 2020 г.

Коментар