Fujitsu планира да използва само чиста енергия

Към 2050 г. Fujitsu ще използва за нуждите си само възобновяеми енергийни източници

 

Японският технологичен гигант Fujitsu се присъедини към организацията RE100, членовете на която са склонни да използват само възобновяеми енергийни източници – слънчеви панели, вятърни турбини, водноелектрически централи и др.

Според плановете на Fujitsu, до 2030 г. около 40% от електроенергията, която използва предприятията и други обекти на компанията, ще идва от възобновяеми източници. Към 2050 г. Fujitsu ще увеличи дела на чистата енергия до 100%.

За да изпълни тази задача, японската компания ще работи с партньори, вкл. доставчици на слънчеви панели. В допълнение, корпорацията ще продължи научните изследвания, разработките и изпитанията, свързани с управление и съхранение на енергия.

RE100 се управлява от международната организация с нестопанска цел Climate Group. Инициативата се подкрепя и от компании като Facebook, Goldman Sachs, Carlsberg Group, eBay и др.

По-рано тази година Google обяви, че всички глобални операции на компанията се извършват изключително чрез възобновяеми енергийни източници. Интерлнет гигантът вече се наложи като най-големият корпоративен купувач на слънчева и вятърна енергия. Договорите на Google донесоха на производителите на слънчева и вятърна енергия по света повече от 3 милиарда долара.

Друг технологичен гигант, корейската компания Samsung, също планира да премине напълно към възобновяеми енергийни източници още до 2020 г.

Коментар