Търговската война ще оскъпи продуктите на Apple

Повишеният градус на риториката между САЩ и Китай е един от най-големите рискове за цената на акциите на Apple

Някои от продуктите на Apple може да поскъпнат, заради разгарящата се от известно време търговска война между САЩ и Китай, предупреди в публикация по темата Файненшъл Таймс.

През юни т.г. президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъде изготвен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара за евентуално въвеждане на допълнителни мита от 10% при вноса им, ако Китай продължи да покачва митата върху американските продукти.

В новия списък, подготвен от Министерство на търговията на САЩ, може да влязат продукти от най-бързо растящия сегмент на Apple – умни часовници, колонки и слушалки. За да компенсира разходите от евентуалното въвеждане на допълнителните мита, компанията може да повиши цените и на останалите си продукти.

По-голяма част от техниката на Apple се сглобява в Китай, с използване на компоненти и части от китайски производители. Ето защо продуктите на американската корпорация неизбежно ще поскъпнат, ако САЩ въведат допълнителни мита върху китайския внос.

Подобна мярка ще засегне, разбира се, и продуктите на конкурентите на Apple – например, колонките Amazon Echo, Google Home и Sonos. Повишеният градус на риториката между САЩ и Китай е един от най-големите рискове за цената на акциите на Apple до момента на представяне на новия iPhone, коментират анализатори от Morgan Stanley.

Коментари по темата: „Търговската война ще оскъпи продуктите на Apple”

добавете коментар...

  1. Хмм

    Имайки предвид малоумните печалби, които Апъл вадят на парче, спокойно могат да пренебрегнат митата. Видя се, че $1000 идват нанагорно дори за американците, така че по-скоро ще стиснат зъби и вместо марж от 150%, ще се задоволят с такъв от 130%.

Коментар