Европейците с повече цифрови права това лято

Това лято европейските граждани ще се радват на повече цифрови права от когато и да било. След като миналата година бяха премахнати таксите за роуминг в ЕС, сега, когато пътуват, почиващите имат възможност да ползват онлайн абонаментите си за ТВ канали, филми, спортни състезания, музика или електронни книги, без това да поражда допълнителни разходи.

Освен това всеки в Европа се ползва от правила за защита на данните на световно равнище, които гарантират, че всички европейци имат по-добър контрол върху личните си данни, подчертават от Европейската комисия. Накрая на годината ще можем да купуваме билети за събития или да наемаме коли онлайн на територията на целия ЕС, без да бъдем блокирани на географски признак или пренасочвани, казва Андрус Ансип, заместник-председателят на Комисията, отговарящ за цифровия единен пазар.

Цифрови права, които вече се използват ежедневно

От юни 2017 г. хората могат да използват своите мобилни телефони, докато пътуват в ЕС, точно както у дома, без да плащат допълнителни такси. Откакто ЕС премахна таксите за роуминг, преносът на мобилни данни в ЕС и Европейското икономическо пространство е нараснал над пет пъти, а телефонните обаждания са се увеличили почти два пъти и половина пъти.

От април 2018 г., когато пътуват в ЕС, потребителите имат достъп до услугите за онлайн съдържание, за които са се абонирали в собствената си държава, включително филми, сериали и спортни предавания.

Съгласно новите правила за защита на данните, които от 25 май 2018 г. са в сила на територията на целия ЕС, европейците могат безопасно да прехвърлят лични данни между доставчиците на услуги като облак или електронна поща; сега всеки вече има правото да знае дали данните му са изтекли или са били откраднати или как се събират личните му данни.

Освен това, съгласно „правото да бъдеш забравен”, личните данни трябва да бъдат заличени при поискване, ако няма легитимни основания дадено дружество да ги запази.

И накрая, с прилагането на правилата за неутралност на мрежата от пролетта на 2016 г. всеки европеец има достъп до отворен интернет, гарантиращ свободата му без дискриминация да избира съдържание, приложения, услуги и информация.

Както предстои скоро

Някои цифрови права вече са в сила, но през идните месеци ще бъдат въведени още повече. От септември европейците ще имат все по-често правото да използват националната си електронна идентификация в целия ЕС, за да получат достъп до публични услуги.

От декември всеки ще се възползва от свободното движение на нелични данни, като ще има достъп до по-добри и по-конкурентни услуги за съхранение и обработка на данни в ЕС, като по този начин ще се допълни свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. Същевременно предприемачите ще имат правото да решават къде в ЕС да съхраняват и обработват всички видове данни.

От 3 декември европейците ще могат да пазаруват онлайн без неоправдана дискриминация, където и да се намират в ЕС. Те няма да се тревожат, че ще бъдат блокирани на географски принцип или пренасочени само защото те – или кредитната им карта – са от друга държава.

От следващата година гражданите ще могат по-лесно да сравняват разходите за доставка на колетни пратки и да се възползват от по-достъпни цени за трансгранична доставка на колетни пратки.

Договорените правила за данъка върху добавената стойност за електронната търговия ще позволят на предприемачите да уреждат ДДС при трансгранични сделки на един онлайн портал и на собствения си език.

С приетия неотдавна Европейски кодекс за електронните съобщения европейците ще имат правото да сменят доставчиците на интернет и телекомуникационни услуги по по-лесен начин. Те също така ще имат правото да получават публични предупреждения на мобилните си телефони при спешни случаи. Новите правила ще гарантират също така по-добра и по-достъпна свързаност в ЕС.

С актуализираните правила за аудио-визуалните медии европейците ще имат право на безопасна онлайн среда, която да ги защитава от подбуждане към насилие, омраза, тероризъм, детска порнография, расизъм и ксенофобия.

Коментар