Летището в Осло внедри система за лицево разпознаване

Първата в Европа система за разпознаване на лица MorphoFace, разработена от френската компания IDEMIA, бе внедрена на летището в Осло, като част от автоматизираните контролно-пропусквателни пунктове.

По-рано MorphoFace заработи успешно в Нова Зеландия и терминал T4 на сингапурското летище Чанги, където се използва за автоматична регистрация на пътуващите. Летището в Осло първо се сдоби с подобна система в рамките на Стария континент.

Пускането на MorphoFace съвпада със сезонния пик на натоварването, заменя остаряла инфраструктура и увеличава пропускателната способност на пунктовете за граничен контрол на летището. Технологията на IDEMIA улавя и разпознава лицата в движение.

Самата система няма движещи се части или източници на допълнително осветление. Интеграцията й с други системи за граничен контрол позволява не само регистрация на пътуващите при пристигане и заминаване, но и отдалечен мониторинг за нуждите на норвежката полиция, европейски и международни партньори.

Коментари по темата: „Летището в Осло внедри система за лицево разпознаване”

добавете коментар...

  1. Миро Панов

    Не паспортите, а човешките права и свобода отива по дяволите.
    Със сигурност вече има злоупотреби от различни служби за следене и държавен терор върху обикновените хора. Дори не го крият отдалечен мониторинг за нуждите на престъпни държавни структури и партньори.

  2. Anonymous

    Паспортите отиват в историята.

Коментар