ИТ секторът с признаци за край на експлозивния растеж

Сривът в акциите на Facebook дърпа целия технологичен сектор надолу, търговците се отървават от ценни книжа, очаквайки края на ерата на експлозивен растеж на ИТ гигантите

Акциите на най-големите технологични компании поевтиняха значително, сочат данните от борсовата търговия в края на миналата седмица. Основните американски борсови индекси приключиха търговията на минус, засегнати от колапса на технологичния сектор. Негативната тенденция се оглавява от Facebook и Twitter.

Стойността на Facebook падна с повече от $120 милиарда (почти 20%) – до $504 млрд., което е нов анти-рекорд в историята на американския фондов пазар. Сривът на най-голямата социална мрежа е резултат от постоянното намаляване на рентабилността на компанията и разочароващите прогнози на експертите. От началото на годината маржът на Facebook падна с 13% (до 44%), а до края на 2018 г. може да падне с още 9% (до 35%).

Един от най-значимите фактори, които оказват негативно влияние върху рентабилността на Facebook, е постоянното нарастване на разходите за развитие на платформата. Дълго проточилият се скандал с Кеймбридж Аналитика и затягането на европейското законодателство в резултат на GDPR (регламента за защита на данните) принуди ръководството на компанията да харчи милиарди за подобряване на сигурността на мрежата.

Друга важна причина за спада в рентабилността на Facebook е значителното забавяне на темпа на растеж на новите потребители. През второто тримесечие средномесечният брой на потребителите на социалната мрежа в Европа не само не нараства, но следва тенденция на спад: Facebook аудиторията е намаляла с 1 милион потребители. В САЩ този показател е близо до нулата.

Това не е изненадващо, тъй като социалната мрежа почти напълно е завладяла пазарите на развитите страни. Понастоящем Facebook аудиторията в ЕС и САЩ обхваща повече от 90% от пълнолетното население.

Facebook дърпа целия технологичен сектор надолу. В края на миналата седмица ключовите американски борсови индекси приключиха търговията на минус – инвеститорите се отървават от ценни книжа, очаквайки края на ерата на експлозивен растеж на ИТ гигантите.

Микроблогърската социална мрежа Twitter „пое щафетата” от Facebook с рязко падане на цената й – с 19% след публикуване на тримесечния отчет. Фактор, който „плаши” инвеститорите, е спадът в средната месечна аудитория на платформата. За отчетния период тя възлиза на 335 милиона потребители, или с 1 милион души по-малко. Рязкото намаляване на броя на потребителите е свързано вероятно със скорошната кампания за премахване на фалшивите акаунти в Twitter.

Според някои експерти, Twitter няма повече механизми за увеличаване на аудиторията. Такова е мнението, например, на Бенджамин Шактер, анализатор в Macquarie Group.

Акциите на електронния гигант Intel поевтиняха с 8,3%, вследствие на разочароващите данни за продажбите на процесори за центрове за данни и печалбата на акция. В допълнение, съобщение на компанията, че производството на нови чипове по 10-нанометров технологичен процес няма да започне по-рано от втората половина на следващата година, накара някои анализатори да понижат прогнозите си за растеж на активите на Intel. Така например, Credit Suisse понижи годишната цел на ценните книжа на компанията с 10,8%, а Stifel – с 13,3%.

Същевременно акциите на AMD, друг голям производител на чипове и основен конкурент на Intel, поскъпнаха 5,2%. Ролята на „спасително въже” на технологичния сектор изигра и онлайн търговецът Amazon, чийто акции добавиха 4,23% към стойността си, в резултат на по-оптимистична прогноза за оперативната печалба през третото тримесечие в размер на $1,4-2,4 млрд.

Коментари по темата: „ИТ секторът с признаци за край на експлозивния растеж”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Искат да отнемат на Зукъбърг контрола върху компанията, защото е твърде свободомислещ и независим. За това и атакуват фейса.

 2. Nasdaq

  Май забравихте дотком балона, същото е и сега. Нищо ново под слънцето. Пак ще има срив на акции и криза, което е напълно нормално между другото – възходи и падения…

 3. :о)

  какво общо има между финансовите игрички и колапси на БОРСАТА и това дали ИТ сектора има растеж или не…
  нямам думи от некомпетентността на тая статия…

 4. OTAVA

  Класическа пирамида от началото на прехода.

 5. Anonymous

  abe какви технологии са социална мрежа и аонлайн търговец? Тая дума на всичко я лепят вече журналята – даже на телефонистките в кол центровете.

 6. Добромир

  Поредното така наречено журналистче което зада му се четат статиите описва апокалиптични картини. Големи АНАЛизи със тези ФЕйСОВЕ е направил. Много ми е интересно защо не си пишат имената списвачите.

 7. 13

  Балонът се надува,
  надувайте, момчета,
  да стане на парчета.
  Пу-у-ук!

Коментар