Расте престижът на компютърните професии

Дигиталната икономика има силно отражение и върху пазара на труда. В световен мащаб традиционните професии като икономисти, адвокати и счетоводители губят своите лидерски позиции сред предпочитанията за кариера, за сметка на професиите в сферата на технологиите и дигиталните комуникации.

Проучване за престижа на професиите от 2017 г. в България, проведено от Алфа Рисърч, сочи, че процентът на хората, които предпочитат да изберат висше образование в сферата на икономиката, правото и медицината, все още остава много висок, независимо от търсенето на пазара на труда. Лидерската позиция в тази ранглиста през последните години обаче се заема от компютърните специалисти.

„Безспорно професиите в сферата на софтуерните и дигитални технологии вече оглавяват класациите за най-предпочитани професии. От една страна, интересът идва от много по-високото заплащане, в сравнение със средното за страната. По-значимият фактор обаче е това, че хората все повече и повече осъзнават колко бързо се променя средата около тях, както и това, че всички професии на бъдещето, свързани с новите технологии, всъщност вече са професии на настоящето”, коментира Иван Ненков, изпълнителен директор на Софтуерен университет (SoftUni).

Промени настъпват не само в пазара на труда и нагласите на българина, но и в образователната система, защото традиционните университети трудно се адаптират към бързо променящата се среда и нуждите на съвременните студенти. Получаването на качествено образование в сферата софтуерните и дигитални технологии в кратки срокове и с фокус върху практиката е все по-търсено.

„С развитието на сферите на дигиталния маркетинг и криейтив дизайна, се раждат и други нови, по-модерни и специализирани професии – различни от програмист. Например в сферата на дигиталния маркетинг до преди няколко години масово се търсеха широкопрофилни дигитални маркетинг специалисти, но вече наблюдаваме все по-голямо разширяване на ролите в тази професия, появявайки се позиции като Email Marketing специалист, Facebook Marketing специалист, SEO експерт и т.н.”, коментира съоснователят на SoftUni Светлин Наков.

Кариерата в областта на дигиталните изкуства е друга особено атрактивна опция пред младите хора у нас, особено след успехите на технологичните Оскари на българите от Chaos group. 3D анимация и визуализация, графичен и уеб дизайн, видео монтаж са перспективни полета за развитие, за които обаче липсват много опции за конвенционално образование.

„Специалистите от дигиталните професии са изключително търсени и това ще продължи. Затова, който се захване сериозно с програмиране, технологии, графичен дизайн, мултимедия, дигитален маркетинг или дигитално предприемачество, го чака бляскаво бъдеще и страхотна кариера”, категоричен е Светлин Наков.

Коментари по темата: „Расте престижът на компютърните професии”

добавете коментар...

  1. марпе

    статията е привлекателна, а действителността е друга. един програмист става добър за не по-малко от 10 години натрупан опит в работа в екип за да се учат един от друг.

  2. Anonymous

    В момента не е на мода да си ИТ. В момента е на мода да си хюман ресурс на ИТ. Режеш им заплатите и поради това шефа те държи на работа и те тупа по рамото ако одрежеш най – големите с най – много.

  3. .

    криейтив дизайн … р’ъйш’и … понеже досега все е бил нонкриейтив

    Ей, накич, накич … прост си се родил, прост ще си умреш. Добре, че е брат ти, покрай него и ти да се правиш на накой.

  4. :о)

    гледам “класическия” светлин наков пак е надувал балона за ит професиите 🙂
    много хубаво но всичко това са “новини” от преди 5-6 години…

  5. Anonymous

    абе кви са тия бози – балон с нови измислени професии с гръмки имена. ко праи специалистът – виси във фейса да пуска реклами. Другата специалност пък пуска мейло в гугъа. абе миже да те лажем…

  6. Anonymous

    малко наизуст пишете -адвокатите губелипрестиж… дъра бъра… а счетоводителите откога са пък с висок престиж?

Коментар