Китайски x86-процесори предизвикват Intel

Задава ли се трети голям играч на пазара за x86-съвместими процесори? Освен AMD, и тайванската VIA Technologies успя да заобиколи ограниченията за експорт в Китай на лицензни x86 технологии. В резултат на това китайците вече разработват и произвеждат процесори, които конкурират Core чиповете на Intel от начално и средно ниво, пише Expreview.com.

Наскоро се появиха първи резултати от тестове на 8-ядрен процесор от семейството VIA KX-5000, дело на Zhaoxin – съвместно предприятие на VIA и нейните китайски партньори от Шанхай. Така например, чипът постига 4,01 точки в теста Cinebench R11.5, 7911 точки при FrizChess и 12 122 точки при 7-zip. За сравнение, двуядрен Intel Core i3-6100 (архитектура Skylake) постига в аналогични тестове съответно 4,35, 7588 и 11 236 точки.

Разбира се, не е много коректно да се сравнява 8-ядрен с 2-ядрен процесор, но когато става въпрос за завръщане на пазара на известен в миналото разработчик на процесори, всяка новина от тайванската компания и нейните китайски партньори се следи с интерес от анализаторите и индустрията.

Китайската x86-съвместима VIA архитуктура направи голям скок за кратко време –еднопоточната й производителност нарасна от 10% от тази на ядрото на Intel Core i3 до 51% и ще продължава да се увеличава, отбелязват експертите.

Процесорите от семейство KX-5000 се произвеждат от китайската компания Shanghai Huali Microelectronics Corporation (HLMC) с използване на 28-нанометров технологичен процес. Следващото семейство процесори VIA KX-6000 ще се произвежда по 16-нм технология в заводите на TSMC.

Разработчикът твърди, че неговите бъдещи, 16-нм процесори ще могат да съперничат по производителност на Intel Core i5, при това вече в 4-ядрени варианти. Очертават се интересни времена на пазара за x86-съвместими процесори.

По-рано AMD даде права китайската компания Hygon да използва нейната Zen технология при производството на процесори срещу сумата от 293 млн. долара. Hygon вече започна серийно производство на сървърни x86-съвместими чипове под името Dhyana, разработени от Chendgdu Haiguang IC Design Co. – съвместно предприятие на Hygon и AMD.

Коментари по темата: „Китайски x86-процесори предизвикват Intel”

добавете коментар...

  1. :)

    VIA си беше тайванска фирма преди 25 години когато процесорите и ставаха за евтини конфигурации (тоест винаги е била жълта). Сега изглежда смешно заглавие като VIA предизвиква INTEL. Може би го предизвиква да се смее?

  2. J

    Поредното “грешно нещо”, което попадна в ръцете на тези мръсни жълтури !

Коментар