Apple пише история, първа превиши 1 трлн. долара

На фона на историческото постижение, шефът на Apple Тим Кук трябва да търси нови източници на растеж за Apple

Apple стана първата публична компания в САЩ с пазарна капитализация над 1 трилион долара. Това е резултат от десетгодишен ръст в цената на акциите на ИТ гиганта от Купертино, който успя да завладее пазара на смартфони с редовно актуализирани модели iPhone.

От момента на публикуване на тримесечния отчет преди два дни, акциите на Appe поскъпнаха с 2,8% до 207,05 долара за брой, което се оказа достатъчно за компанията да преодолее трилионната бариера.

Apple струва повече отколкото гиганти като Exxon Mobil, Procter&Gamble и AT&T взети заедно. На нея се падат около 4% от общата стойност на всички компании, влизащи в индекса S&P 500.

Повратен момент в историята на Apple стана завръщането на един от нейните трима основатели – Стив Джобс, принуден да напусне компанията в средата на 80-те години на миналия век, припомня Ройтерс.

Джобс не само спаси Apple, заемаща тогава малка ниша от пазара на персонални компютри, от задаващия се на хоризонта банкрут, но насочи дейността й в ново русло – представеният през 2007 г. първи модел на iPhone се превърна в символ на мобилната революция.

След смъртта на Стив Джобс през 2011 г. постът на главен изпълнителен директор зае Тим Кук. Неговата актуална задача е да намери нови източници на растеж, тъй като търсенето на смартфони постепенно отслабва, а мястото на Apple като най-скъпа компания е атакувано от ИТ гиганти като Alphabet и Amazon.

Коментари по темата: „Apple пише история, първа превиши 1 трлн. долара”

добавете коментар...

  1. Всезнайко

    Wikipedia – Според късата ска̀ла, използвана в повечето страни, говорещи английски или арабски език, в Бразилия, в страните от бившия Съветски съюз, в България, Гърция, Румъния, Турция, един трилион е равен на 1 000 000 000 000 или 1012 (десет на дванадесета степен).

  2. Дани

    Американския трилион на Български се превежда като билион. Става дума за 1000 милиарда а не за 1 млиард лимиарда. Добре е като преписвате от Английски да се информирате малко преди това.

Коментар