Мюнхен преминава към Debian Linux със закъснение

Управлението на немския град Мюнхен най-после започна миграцията към операционната система Linux на десктоп компютрите си. Процесът стартира с една година закъснение, като се предвижда към средата на 2009 година да обхване 80% от административните РС.

В момента 100 от потребителите в кметството вече са прехвърлени на Debian системи, според ZDNet UK.

Първоначално, Мюнхен обяви, че преходът към Linux ще започне през 2005 година, но се наложи отлагане, поради неясноти около софтуерните патенти и удължаване на пилотната фаза. Проектът, известен под името LiMux, възлиза на 35 милиона евро.

До края на годината още 200 административни РС в града ще бъдат конфигурирани с Linux. Няма да е възможно всички потребители в управленските структури на Мюнхен да минат на отворен код. Реализацията на проекта ще обхване 80% от компютрите, според източници от администрацията.

Някои от бизнес приложенията ще останат да работят под Windows, от съображения за съвместимост с други системи. Част от хардуера също изисква операционна система на Microsoft.

Преходът към Linux ще включва и междинен етап, на който около 14 000 компютри ще използват пакета OpenOffice в среда Windows. Някои отдели обаче ще преминат директно на Debian. Тази операционна система с отворен код е препоръчана на мюнхенската администрация от външен консултант.

Microsoft опита всичко възможно да запази бизнеса си в управлението на Мюнхен, като дори шефът Стив Балмър прекрати ски почивката си, за да посети лично кметството. Софтуерният гигант предложи също отстъпки в цените, но тези усилия не повлияха на решението на града за преход към Linux.

Коментар