Илон Мъск иска да приватизира Tesla

Илон Мъск вижда бъдещето на Tesla като частна компания, вместо публична

Нашумялият предприемач Илон Мъск има план за преобразуване на Tesla от публична в частна компания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално изявление на шефа на американския производител на електромобили.

Подобна трансформация означава Илон Мъск да изкупи всички акции на компанията. Според негова публикация в Twitter, финансирането за тази цел вече е осигурено, без да се уточнява кои са източниците.

Мъск оценява една акция на Tesla на 420 долара, което е с 22,8% повече от стойността на ценните книжа при затваряне на борсовата търговия в понеделник. При подобна оценка, евентуална сделка по приватизация на компанията ще възлезе на 71 млрд. долара.

Това би било една от най-големите сделки по преобразуване на публична в частна компания. В момента Tesla струва около 58 млрд. долара, а Илон Мъск притежава почти една пета (20%) от компанията.

Илон Мъск смята, че превръщането на Tesla в частна компания е „най-добрият път напред”. Подобен ход, за който все още няма окончателно решение от ръководството на компанията, би позволил на Тесла да работи по най-добрия начин, без да е обременена от краткосрочни цели.

Неотдавна същата трансформация направи Майкъл Дел, основател на компютърния гигант Dell, който придоби и лидера на сторидж пазара EMC, за да развива компанията в стратегически направления, без да се съобразява с желанието на акционерите за бързи печалби. В момента обаче Майкъл Дел търси начини да направи Dell отново публична компания, вкл. чрез формално поглъщане от VMware.

Коментари по темата: „Илон Мъск иска да приватизира Tesla”

добавете коментар...

  1. .

    мъск иска да скрие финансовите отчети на компанията, което е невъзможно докато са публично търгувана компания.

    Причината е проста – компанията скоро няма да излезе на печалба, въпреки всичките бръщолевения относно Модел 3. Много вероятно е никога да не излезе на печалба.

    На пазара вече има електромобили с далеч по-качествена изработка от тази на теслите.
    А, през 2019 и 2020г ще бъдат пуснати още доста електрически модели. Пазарът вече предлага избор.

    Предстои да видим доколко “оптимизациите” на мъск в производството на Модел 3 ще лъснат като ниско качество и дефекти; аз лично очаквам до 4-6 месеца да се вдигне много шум на тази тема 😀
    Частната компания може да скрие финансовите резултати, но качеството на продуктите си няма как да покрие.

Коментар