Въвеждат лицево разпознаване на Олимпиадата в Токио

Олимпийските игри в Токио през 2020 г. се очертават като първото събитие от подобен мащаб, при което за сигурността на всички обекти ще се грижи система за разпознаване на лица. Технологията е разработена в сътрудничество с японския гигант NEC, съобщи Ройтерс.

Системата автоматично ще потвърждава самоличността на хората, които влизат в някоя от спортните площадки. За целта ще се използват лични карти със специални чипове, стана ясно от представяне на технологията на пресконференция в Токио.

Преди олимпийските игри, които ще започнат през юли 2020 г., повече от 300 хиляди спортисти и членове на персонала ще трябва да изпратят свои снимки в базата данни. Проверката на самоличността ще се извършва на всеки вход на обектите.

„Спортните площадки в Токио не винаги разполагат с достатъчно място за проверка на сигурността или дори за изчакване за проверка”, каза Цуйоши Ивашита, ръководител на олимпийските служби за сигурност. „Очакваме много хора да присъстват на събитията и времето да бъде много горещо. Ето защо въвеждаме разпознаване на лица”.

Системата е предназначена само за спортистите и персонала, не и за зрителите. „Разпознаването на лица ще бъде инсталирано на повече от 40 места, включително на главния стадион, Международния център за излъчване, Олимпийското село и т.н.”, казва старши вицепрезидентът на НЕК Масааки Суганума.

NEC припомня, че вече е тествала технологията на Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро. Системата работи и на различни други места, вкл. летища.

По време на демонстрацията в Токио технологията правилно идентифицира няколко души наведнъж, вкл. хора в инвалидни колички и лица с различен ръст. Това се счита за ключова характеристика на системата.

Коментар