Pioneer затъва, преговаря за сливане

Закъсалият японски производител на електроника Pioneer преговаря с поне две компании за финансова подкрепа, след като спря някои продукти и вече две години работи на загуба, съобщи Nikkei.

Pioneer, известна с аудио оборудването и автомобилните навигатори, обмисля да отдели някои активи и да създаде съвместни предприятие въз основа на тях. Сред възможните партньори е японският производител на автомобилни компоненти Calsonic Kansei, който през март 2017 г. бе закупен от американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

През седмицата ръководството на Pioneer потвърди, че преговаря за евентуално сливане с няколко компании, включително Calsonic Kansei. Според официални източници, Pioneer планира радикално да преосмисли стратегията на производствената си дейност, за да повиши ефективността на управлението и рентабилността на компанията, но все още не са взети конкретни решения.

През последните години Pioneer спря производството на няколко вида потребителска електроника, а сега е под заплаха и последният бастион на компанията – автомобилните навигатори, търсенето на които спада, тъй като шофьорите предпочитат да използват картографските услуги на своите смартфони.

В момент, когато автомобилната индустрия бързо се трансформира, Pioneer няма време да се справи с тези промени и страда от липса на средства за финансиране на иновационно развитие, свързано с безпилотни превозни средства и други технологии.

Поради намаляващите продажби на автомобилни навигационни системи, Pioneer понася загуби за втора поредна година. В понеделник, 6 август, компанията обяви разочароващи резултати за последното тримесечие. В периода април-юни 2018 г. нетната загуба е била 6,6 милиарда йени (59,5 милиона долара).

Наблюдателите на пазара внимателно следят финансовите показатели на Pioneer, тъй като в периода до 26 септември компанията трябва да изплати заем в размер на 13,3 милиарда йени (около $120 милиона). Досега Pioneer не е постигнала съгласие с кредиторите за отлагане на изплащането.

Според Nikkei, банките настояват Pioneer да представи план за възстановяване на компанията и да привлече по-силен съюзник. Анализаторите смятат, че Calsonic Kansei, по-рано част Nissan Motor, може да помогне на Pioneer в развитието на бизнеса в областта на автомобилните компоненти. Освен това финансовите ресурси на компанията-майка KKR също ще са от полза.

Коментари по темата: „Pioneer затъва, преговаря за сливане”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Pioneer Corp(TYO: 6773)

    цена 136 JPY +3 (+2,26%)

    Пазар. кап. 52,13 млрд. jpy

Коментар