Илон Мъск може да изкупи Tesla със саудитски пари

Илон Мъск изглежда има на своя страна мощен саудитски инвеститор, с помощта на който ще приватизира Tesla

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е потенциалният партньор на Илон Мъск в изкупуването на акциите на Tesla и преобразуването на компанията от публична в частна, според публикация на Блумбърг.

Преди седмица Илон Мъск смая всички, като обяви в характерния си стил – в Twitter, че обмисля възможността за изкупуване на всички акции на Tesla и, че има намерение да превърне компанията в частна.

Предвид сериозността на изявлението, от него се заинтересува Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC), а днес група инвеститори внесоха съдебен иск срещу Мъск и самата Tesla – те смятат, че действията на шефа на компанията са незаконни и целят да манипулират цените на акциите.

Нови информации обаче показват, че няма да бъде лесно на инвеститорите и регулаторите да докажат спекулативните действия на Илон Мъск. Предполага се, че милиардерът си е осигурил подкрепата на Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Саудитският фонд, който в момента притежава 5% от акциите на Tesla, може да се окаже ключовият инвеститор в процеса на трансформиране на компанията от публична в частна. Твърди се също, че фондът на SoftBank, който разполага с капитал от 100 милиарда долара, няма да участва в този процес.

Коментар