Foxconn с изненадващ спад, въпреки успеха на iPhone

Тайванският производител на електроника по поръчка на други компании Foxconn (най-големият в света) регистрира неочакван спад от 40% на печалбата, съобщи Ройтерс, определяйки резултата като изненада.

За тримесечния отчетен период, април-юни 2018 г., нетната печалба на Foxconn е в размер 17,49 милиарда тайвански долара (около 567,420 млн. щатски долара). Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха печалба на ниво 21,936 млрд. тайвански долара.

Приходите на Foxconn се сринаха въпреки факта, че основният клиент, Apple, увеличава продажбите на iPhone. През април-юни те достигнаха 41,3 милиона единици на стойност почти 30 милиарда долара, което е съответно с 1% и 20% повече, отколкото преди година. И приходите, и печалбите на Apple надминаха очакванията на Уолстрийт.

Най-популярният модел смартфони през третото тримесечие е iPhone X, съобщи по-рано изпълнителният директор на Apple Тим Кук. Флагманът има сериозен принос към приходите на компанията: цената му започва от $1000, докато средната цена на другите телефони на Apple от $724.

Средната продажна цена на iPhone се е увеличила с 20%, а Foxconn остава най-големият производител на смартфони, поръчани от Apple. За четвъртото фискално тримесечие Apple прогнозира продажби от порядъка на $60 до $62 млрд., докато анализаторите очакват по-малък резултат – около $59,4 млрд.

Същевременно, в медиите изтече информация, че работници от завод на Foxconn в град Шънджън, Китай са откраднали над 200 000 сертифицирани конектори Lightning за слушалки. Един такъв конектор струва от 5,85 до 6,58 долара, така че щетите за компанията възлизат на около 1,3 милиона долара. Участниците в кражбата са арестувани.

Коментари по темата: „Foxconn с изненадващ спад, въпреки успеха на iPhone”

добавете коментар...

  1. .

    Няма нищо изненадващо.

    Foxconn сглобяват компютри, телефони и друга електроника за множество компании. Сред тях са Apple, Microsoft, Xiaomi, OnePlus, Lenovo.

    При това положение, не виждам какво има да се изненадвате.

Коментар