Go версия на Android 9 Pie компенсира слабия хардуер

Олекотена версия на Android 9 Pie ще подобри работата със слаби смартфони и бавни мрежи

Броени дни след официалното пускане на новата мобилна операционна система Android 9 Pie, Google вдигна завесата пред олекотена версия Go на платформата, проектирана да направи по-удобно използването на Android на слаби като хардуер устройства.

Потребителите на Android 9 Pie (Go Edition) ще получат 500 MB допълнително място за файлове. Средно, на Oreo Go устройство с 8 GB памет, само 5 GB са свободни за използване. Сега собствениците на слаби смартфони ще имат повече място за снимки, музика и приложения – 5,5GB.

Android 9 Pie (Go Edition) е предназначена предимно за развиващите се страни и е оптимизирана не само за евтин хардуер, но и за бавни мрежи за данни. Всичко това е допълнено със специални версии на приложенията от Google, вкл. Google Assistant, Google Maps и YouTube.

Така например, Android Messages за Android 9 Pie (Go Edition) отнема с около 50% по-малко пространство, отколкото пълната версия на Messenger. Новата Go версия на Android Pie стартира по-бързо и има разширени функции за сигурност. Предвиден е и панел за наблюдение на потреблението на данни.

Потребителите на Android 9 Pie (Go Edition) ще получат оптимизирани приложения и допълнително място за файлове

„Заедно тези функции спомагат за решаване на някои от най-често срещаните проблеми на устройствата, свързани с паметта, производителността, управлението на данните и сигурността”, казват от Google. „Очаквайте първите устройства с Android 9 Pie (Go Edition) да се появят на рафтовете в магазините тази есен”.

Според компанията, Android Go използват 200 модела устройства в повече от 120 държави. Над 100 производители ще пуснат смартфони, базирани на олекотената операционна система, преди края на годината.

Коментар