Конкуренти притискат Bitmain при чиповете за майнинг

Bitmaim, най-големият в света производител на чипове за добив на криптовалута (майнинг), е изправен пред нарастваща конкуренция и му предстои спад в бизнеса, прогнозират анализатори от Sanford C Bernstein & Co.

Очаква се Bitmain Technologies да загуби технологични предимства, поради засилената активност на конкурентите. На компанията ще се наложи да отпише част от стойността на своето оборудване, отбелязват наблюдателите на пазара.

„Конкурентоспособността на чиповете на Bitmain е под въпрос“, казват експертите от Sanford C Bernstein & Co., определяйки резултатите на компанията през 2017 година като „див успех“.

Според експертните оценки, на Bitmain се падат около 85% от глобалния пазар на чипове за добив на криптовалута. Компанията обаче изпитва нарастващ конкурентен натиск от страна на Canaan и Ebang International Holdings, които – подобно на Bitmain – планират да пуснат свои акции на борсата в Хонг Конг. Bitmain, от своя страна, очаква да привлече до 3 млрд. долара от IPO.

Освен конкурентите негативно влияние върху бизнеса на Bitmain оказва спадът в курса на криптовалутата. Компанията получава големи обеми Bitcoin Cash, което е основният риск за компанията, тъй като тази цифрова валута, отделила се от биткойн, губи стойност.

По данни на Блумбърг, от началото на май т.г. курсът на Bitcoin Cash е паднал с 68%, докато биткойн поевтиня с 30%. Като цяло, в рамките само на половин година стойността на криптовалутите се срина повече от четири пъти – от 835 до 193 млрд. долара.

Коментар