Израел се оглежда за алтернатива на MS софтуера

Microsoft насърчава клиентите си да преминат от лицензионен модел към използване на софтуер на абонаментен принцип, което обаче не допада на израелската администрация

Правителството на Израел няма да поднови в края на годината договора си с Microsoft за използване на десктоп софтуер, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от министерство на финансите.

Като причина за това решение от министерството посочват, че Microsoft е променила условията на лицензионното споразумение, в резултат на което правителството на Израел трябва да плати два пъти по-голяма сума за използване на софтуера.

Според действащия в момента договор, Израел плаща около $27 милиона долара на година за десктоп Office пакет, Windows и сървърен софтуер, използвани в министерствата и различните правителствени агенции.

Microsoft се опитва да накара Израел да премине от система за лицензиране, при която правителството притежава изцяло закупения софтуер и може да го използва както му е угодно, към абонаментен принцип, който прилича по-скоро на наем на софтуера. При новите условия плащането ще се извършва в рамките на определен период на експлоатация и поддръжка на продукта.

В резултат на тези промени, Израел ще трябва да прехвърли данните си към облака. Това обаче не устройва правителството. От една година израелските власти преговарят с Microsoft да не променя условията на споразумението, но без резултат.

Съгласно условията на съществуващия договор, държавните ведомства ще могат да продължат да използват вече инсталирания софтуер на Microsoft, без допълнителни разходи, така че няма опасност министерствата да останат внезапно без софтуер.

Създалата се ситуация ще стимулира министерствата да направят преоценка дали е необходимо да продължат да използват Microsoft или да преминат към други технологични алтернативи, казват от министерството, цитирани от Ройтерс

Коментари по темата: „Израел се оглежда за алтернатива на MS софтуера”

добавете коментар...

  1. Веселин Станчев

    много ще се радвам когато 1 светъл ден Microsoft фалират. В Б-я всички са като коне с капаци. 1 голяма глава с очила едно време им е набила Windows в главата, и ги е научила да не виждат по далеч от Windows. Windows не е нищо повече от комерсиален позор. GNU/Linux общността трябва да се разраства 🙂

  2. Херцог Трън

    По-евтино ще им излезе да си напишат софтуер за Linux и да си цъкат там. Хем по-евтино, хем по-стабилно, хем по-бързо!

  3. Yo

    Помните ли когато Ники Василев купи 60,000 лиценза за Windows и Office на 50% по-високи цени от пазарните, макар че държавата имаше не повече от 40,000 работещи компютъра? И всичко стана на непрозрачен търг през приятелската фирма ЦАПК Прогрес. Та може и да е по-зле.

  4. User

    Разумни и интелигентни хора! А за нашите в България, кога ще им дойде акъла да не ползват повече софтуера на Microsoft?

Коментар