Samsung е новият крал на чиповете

В периода януари-юни Samsung е продал чипове на обща стойност $39,785 млрд.

След като стана лидер в производството на полупроводникови чипове през 2017 г., изпреварвайки Intel само с 1%, корейският гигант Samsung вече е кралят на този пазар – през първото полугодие на 2018 г. преднината на компания се е увеличила до 22%, по данни на анализаторите от IC Insights.

В периода януари-юни Samsung е продал чипове на обща стойност $39,785 млрд., докато приходите на Intel от този бизнес възлизат на $32,585 млрд. Близо четвърт век – от 1993 г. до 2017 г. – американската компания беше безусловен лидер на пазара за чипове.

Samsung засили рязко позициите си, в резултат на скока в търсенето на DRAM и NAND памети, отбелязва IC Insights. Продажбите на памети ще възлязат на 84% от всички приходи от чипове на Samsung през настоящата година, докато през 2017 г. делът им беше 81%, а през 2016 г. – 71%.

Корейският производител очаква да продаде памети за $70 млрд. през 2018 г., което е с 31% повече, отколкото през миналата година. Що се отнася до бизнеса с други видове полупроводникови продукти, постъпленията от тях за Samsung ще възлязат на $13,5 млрд., бележейки годишен ръст от 8%.

В челната петица на пазара за чипове през първото полугодие освен Samsung и Intel влизат още корейската компания SK Hynix, тайванската TSMC и американската Micron. Втората петица формират две американски комании – Broadcom и Qualcomm, японската Toshiba/Toshiba Memory и още два американски производителя – TI и Nvidia.

По-надолу се нареждат Western Digital/SanDisk (САЩ), европейските производители Infineon, NXP и ST и тайванската компания MediaTek. По-рано Broadcom се водеще сингапурско дружество, но през април т.г. компанията пренесе централата си в САЩ.

11 от първите 15 компании демонстрират двуцифрен ръст през първото полугодие на 2018-а, в сравнение със същия период на миналата година. Samsung расте с 36%, Intel с 13%, SK Hynix с 56%, TSMC с 12%, а Micron с 45%. При това седем компании от Топ 15 бележът ръст от над 20% – това са Samsung, Hynix, Micron, Toshiba/Toshiba Memory, Western Digital/SanDisk, Nvidia и ST.

Средно, продажбите на чипмейкърите от Топ 15 са нараснали с 24% през разглеждания период, докато индустрията като цяло регистрира ръст от 20%. 14 от 15-те топ производители са направили по над $4 млрд. през полугодието, а всеки играч от Топ 5 е продал чипове за над $15 млрд.

Коментар