IBM и Maersk пускат блокчейн платформа за доставки

Блокчейн платформа вещае края на всички архаични практики за проследяване на доставките

IBM и Maersk обявиха TradeLens – блокчейн-базирана платформа за проследяване на доставки в глобален мащаб. Пилотната програма стартира с 94 компании, сред които над 20 оператори на различни летища и пристанища.

Съвместната платформа за доставки записва в себе си различни детайли за пренасяния товар: произход, момент на появяване в пристанището/летището, презокенаски транспорт, получаване и др. Обемът на данните достига над 1 милион събития на ден.

Традиционно международните доставки се проследяват посредством обикновени хартиени документи, а информацията се предава посредством EDI (Electronic data interchange) – остаряла 60-годишна технология, която не предоставя информация за отделната стока в реално време. Други използвани методики са споделянето на документи посредством имейл, факс или куриер.

На всички тези архаични практики идва край, тъй като TradeLens проследява критично важните данни на всяка една доставка в снабдителната верига и създава неизменими записи за всеки един от участниците, които са включени в мрежата.

Към TradeLens се включват компаниите PSA Singapore, International Container Terminal Services, Patrick Terminals и Modern Terminals в Хонг-Конг. Според Питър Левеск (изпълнителен директор на Modern Terminals), дигитализираната документация, която се заверява едновременно от всички участници, ще спомогне за намаляване на цените и ще повиши сигурността на самата снабдителна верига.

„Modern Terminals има намерения да стане регулярен потребител на TradeLens, веднага щом пълната разработка и тестване приключат. Ние все още само „драскаме по повърхността” на възможностите, които блокчейн технологията предоставя на транспортната и логистичната индустрия. Ще е интересно да се следи нейното развитие през идните години” допълва Левеск.

Статията е подготвена от Георги Кацаров, СофтУни

Коментар