Windows 95 тръгна на macOS, Linux и новите Windows-и

Windows 95 може да работи като приложение на съвременните десктоп платформи (източник: felixrieseberg/windows95/GitHub)

Компютърен ентусиаст успя да пусне безвъзвратно остарялата операционна система Wnidows 95 като приложение за актуалните платформи на Windows, macOS и Linux.

Поредното екзотично решение в ИТ сферата е дело на разработчика Феликс Ризеберг, който е публикувал в интернет изходния код на приложението и ръководство за инсталиране на компютър.

Самото приложение има обем 129 мегабайта, а след пускането си на компютъра заема максимум 200 мегабайта. В тази необичайна реализация на Windows 95 работят почти всички програми, с изключение на браузъра Internet Explorer, който не може да зареди съвременните интернет страници.

Не за първи път ентусиасти вдъхват нов живот на Windows 95. По-рано операционната система беше приспособена за смарт часовници Apple Watch и такива с Android Wear, както и за геймърските конзоли на Microsoft.

Коментари по темата: „Windows 95 тръгна на macOS, Linux и новите Windows-и”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Хера, много добре казано … :), иначе седмицата съм съгласен че е страхотна ама до там, като цяло на М$ продуктите са като разграден двор в последно време, тоест всяка програма и като цяло ОС-а се свързват Бог знае къде… не че Андроид-а не е така също…

  2. Anonymous

    И седмицата и десятката са страхотни.

  3. Хера

    Боклуците на Редмън-част втора .След генералното падение на отпадъка наричан Windows 10 Микромеките бунтовници решиха да се върнат към корените си.

  4. Anonymous

    98SE и XP бяха върховите постижения на редмондци. Оттогава вървят все надолу.

Коментар