Intel обеща 80-ядрен процесор до 5 години

Прототип на процесор с 80 ядра показа вчера Intel пред няколко хиляди души на форум за разработчици в Сан Франциско. Новото “чудо” на компанията ще може да изпълнява един трилион операции с плаваща запетая в секунда.
Държейки прототипа, шефът на Intel Пол Отелини обяви, че процесорът има потенциал да обменя данни със скорост един терабайт в секунда. До 5 години 80-ядреният чип ще бъде готов за комерсиално производство, обеща компанията.
Още през ноември обаче клиентите на Intel ще имат на разположение 4-ядрени, супер бързи процесори Core 2 Extreme. В началото на следващата година пък се очакват процесорите Core 2 Quad за масовите десктоп системи. 
По същия план се движи и сървърната линия на компанията. През ноември излиза по-бърз процесор Xeon 5300, а през първото тримесечие на 2007 се чака Xeon от по-лека категория.
Първите четириядрени процесори на Intel всъщност представляват комбинация от два двуядрени чипа с архитектура Core. Според Отелини, четириядрените процесори предлагат 70% по-висока производителност при операции с цели числа, отколкото чиповете Core 2 Duo. Сървърните Quad-core процесори пък ще са 50% по-бързи от обявения през юни Xeon 5100.
За сегмента на лаптопите Intel готви платформата Santa Rosa, която се очаква следващата година да осигури на мобилните компютри нови технологии като 802.11n и флаш памети на дънната платка. Това решение, според Отелини е първо в индустрията и ще намали както времето за зареждане на системата, така и консумацията на енергия.
Нова, 45-нанометрова технология на производство пък ще позволи на Intel да създава чипове, които са 20% по-бързи и консумират 5 пъти по-малко от настоящите, стана ясно още на Intel Developer Forum.

Коментар