Прогноза: Бунт срещу Интернет през 2020 г.

Нов доклад на анализаторите от Pew Internet прогнозира протести срещу уеб през 2020 година. Проучването, озаглавено “Бъдещето на Интернет II”, е направено сред стотици технологични експерти и отразява тяхната гледна точка за това как ще функционира мрежата в края на второто десетилетие на века.
42% от анкетираните са песимисти относно способността на хората да контролират технологията в бъдеще и това е една от най-големите изненади в проучването. Все повече дейности ще се автоматизират и масово ще навлизат в употреба “умни” софтуерни агенти. Като цяло обаче анализът заключава, че човекът ще запази властта си над технологията.
Докато някои хора ще останат офлайн по икономически причини, други ще се изолират от мрежата съзнателно. Те ще протестират срещу технологията. Недоволството от Интернет ще прерасне дори в актове на насилие, смятат много от анкетираните.
Протестиращите ще се обособят като културни групи от хора, избрали да живеят оф-лайн. Някои от тях просто ще ограничат достъпа си до информация, но други ще организират бунтове срещу промените, предизвикани от технологията.
Като цяло, анализът “Бъдещето на Интернет II” рисува една контрастна картина през 2020 година. Освен недоволство на част от населението, развитието на глобалната мрежа ще донесе и ползи за обществото. Интернет ще бъде една процъфтяваща, евтина мрежа, достъпна за почти всички хора в света, на които ще предостави нови възможности.

Бунтът срещу Интернет
Предпоставки
– През 2020 година Интернет ще проникне тотално в живота на почти всички хора в света;
Все повече дейности ще се автоматизират;
– „Умните
софтуерни агенти ще са навсякъде
Кой ще протестира
– Обособени групи от хора няма да са съгласни с промените, продиктувани от Интернет. Част от тях ще ограничат достъпа си до информация като мека форма на протест. Други от недоволните обаче ще организират бунтове, вкл. актове на насилие  
Източник на прогнозата
– Анализ на Pew Internet, направен след проучване на мнението на стотици водещи индустриалци и технологични експерти

Виртуалната реалност, от една страна, ще бъде достатъчно развита и стимулираща, за да увеличи продуктивността на работещите. Но, от друга страна, ще породи и нови проблеми. Уединението, или актуалното “privacy”, в Интернет ще бъде проблем и през 2020 година, както и в момента. Хората ще трябва да решават колко информация за себе си са склонни да споделят с останалите при все по-широкото проникване на уеб.

Някои среди в бизнеса пък ще се опитат да ограничат използването на Интернет. Подобни амбиции са продиктувани от желанието да се запазят настоящи предимства, както и от политики, където контролът върху информацията и комуникацията е най-важен.
Не е никаква изненада прогнозата в анализа, че английският ще остане основен език в глобалната мрежа и през 2020 година. Другите езици обаче няма да бъдат изместени от употреба, я някои дори ще увеличат популярността си.
Раздвоени са експертите относно това дали светът ще бъде по-добро място за живот в края на второто десетилетие на 21 век. 46% от анкетираните вярват, че предимствата от прозрачността в действията на институциите и хората, благодарение на Интернет, имат по-голяма тежест от уединението (privacy). 49% обаче не са съгласни с това твърдение. 

по темата: „Прогноза: Бунт срещу Интернет през 2020 г.”

добавете коментар...

  1. Jem

    Точно антиглобалистите може да направят някой зулум. Обществото и сега е раздвоено за интернета – старо поколение, ново поколение и т.н. А и много бизнеси пострадаха от нета, така че има условия за протести

  2. portknocker

    И този някой като каже баста… нищо чудно да има война заради глобализацията

  3. Пешо

    Проблемът е, че службите се намесиха в интернет. Това стана като Големият брат. И ще се засилва още контрола върху хората. И някой, в един момент ще каже баста…

  4. TechNews.bg

    Много са спорни подобни прогнози, дори и да идват от авторитетни източници. Ако през 2020 година ще си купуваме и хляба с регистрация в интернет, възможно е нервите на някои хора да не издържат.

  5. paparaka

    И Проблем 2000 предвиждаше глобален катаклизъм, но нищо подобно не се случи.

Коментар