Intel развива ускорено силициевата фотоника

Силициевата фотоника се превръща в стратегическо важно направление в дейността на Intel (източник: Intel)

Intel планира да вложи огромни ресурси в развитие на силициевата фотоника – ново, перспективно направление в дейността на компанията, става ясно от интервю за Business Journal на ръководителя на подразделението Алексис Бьорлин.

На първо място, Intel ще увеличи щатния персонал, ангажиран с разработки в областта на силициевата фотоника. Броят на специалистите в екипа ще бъде най-малко удвоен. Паралелно с това процесорният гигант от Санта Клара, Калифорния, ще привлече в редиците си мениджъри и стратези, които имат изградени стабилни връзки с големи клиенти в отрасъла.

Intel очаква да увеличи приходите си от продукти със силициева фотоника с около 35% към 2023 година. Предаването на данни по оптични линии не е единственото приложение на технологията. В автомобилния сегмент, например, се очаква силно търсене на оптични датчици (т.нар. „лидари”) за сканиране на пространството около автомобилите с автономно управление.

Високите скорости за предаване на данни ще стават все по-актуални с прехода към безжични мрежи от пето поколение (5G). Ето защо Intel смята силициева фотоника за едно от най-важните стратегически направления в дейността си.

При необходимост, Intel има готовност да погълне малки разработчици в тази област. Някои експерти дори считат, че с увеличаване на инвестициите в силициева фотоника, на поста главен изпълнителен директор на Intel може да бъде привлечена Даян Брайънт, която в ролята си на вицепрезидент на компанията настояваше за бързо внедряване на подобни технологии за предаване на информация.

Коментар