Официално: Huawei задмина Apple при смартфоните

Смартфоните Honor, достъпни на 70 пазара по света, изкачиха Huawei на второ място

Предварителните информации, че Huawei ще изпревари Apple по продажби на смартфони, се потвърдиха от официалния доклад на Gartner за второто тримесечие, в което световният пазар бележи ръст от 2%, достигайки 374 млн. броя.

За първи път Huawei заема второ място по продажби на смартфони на крайни потребители, а Apple отстъпва на трета позиция. По-рано изследвания на други анализатори също дадоха предимство на Huawei пред Apple през второто тримесечие, но в броя на доставените на пазара смартфони, а не в продажбите на крайни потребители.

Китайският производител е увеличил продажбите на смартфони в периода април-юни с 38,6%. Един от ключовите фактори за растеж са смартфоните под бранда Honor, които са достъпни на 70 пазара по света, отбелязва Gartner.

„Huawei продължава да внедрява иновативни функции в своите смартфони и разширява асортимента си от устройства, обхващайки все повече потребителски сегменти”, коментират анализаторите. Според Gartner, в периода април-юни 2018 г. компанията е продала близо 50 млн. смартфона, спрямо 36 млн. за същия период на миналата година.

Лидер по продажби продължава да бъде Samsung, но търсенето на устройства  корейския бранд отслабва. През второто тримесечие компанията е продала 72,3 млн. устройства, или с 12,7% по-малко спрямо периода април-юни 2017 г., когато продажбите й възлизаха на 82,86 млн. смартфона.

Samsung страда от забавените темпове на световния пазар за смартфони и нарастващата конкуренция от страна на китайските производители. В същото време намаляващите цени на флагманските смартфони на Samsung се отразяват негативно на рентабилността на компанията.

Apple, от друга страна, поддържа нивото си от миналата година. Продажбите на iPhone през тримесечието са нараснали едва с 0,9% до 44,7 млн. броя. Търсенето на флагмана iPhone X е започнало да се забавя много по-рано, в сравнение с предишните модели, което се обяснява от Gartner с нарастващите очаквания на потребителите към iPhone и конкурентния натиск от страна на китайските производители.

Xiaomi, например, увеличава продажбите си на смартфони от 21 до 33 млн. броя – резултат, който позиционира компанията на четвърто място в света с пазарен дял от 8,8%. В топ 5 намира място още един китайски бранд – Oppo, който е продал 28,5 млн. устройства през второто тримесечие и има дял от 7,6%.

Докладът на Gartner хвърля светлина и върху разположението на силите при мобилните платформи. Android увеличава преднината си спрямо iOS – в периода април-юни делът на „гугълфоните”, предлагани от стотици производители, е достигнал 88%, спрямо 11,9% за iOS устройствата на Apple.

Коментари по темата: „Официално: Huawei задмина Apple при смартфоните”

добавете коментар...

  1. 112

    Тия отдавна са тръгнали да залязват.
    От както почина основателя им са пълни смешници.

  2. Yo

    Как така, нали Тръмп ги забрани в СССАЩ? Най-великият пазар, най-великият президент. Фейк нюз!

  3. той

    Пилците се броят на есен. А в този бизнес след коледа 😀

  4. Аман

    Аппле над сичку веееее!!! аман от фейк ньоз ве! Нема по-велико ат аппле. Тоа Хуявей е за лозарите и чекеджийте ве!

Коментар