Отпечатаха прототип на изкуствено око

Учените полагат непрестанни усилия да помогнат на хората със увредено зрение и изглежда са все по-близо да заветната цел да преодолеят слепотата. Напредък в разработките на изкуствено око е постигнат на благодарение на технологиите за триизмерен (3D) печат.

Специалисти от екипа на McAlpine Group, известна с използването на 3D печат за медицински цели, експериментират със слой от фоточувствителни рецептори към извита повърхност. От първостепенно значение е именно кривината на повърхността – нанесеният върху нея слой трябва да остане на място, без да се разтича встрани.

Използвайки специален 3D принтер, учените нанасят първо мастило със сребрист цвят, което засъхва на мястото на приложение. След това идва ред на полупроводникови фотодиоди, като за тяхното отпечатване се използват специални полимери. Фотодиодите действат като рецепторите на обикновеното око – те превръщат светлината в електричество.

Един от авторите на изобретението, Майкъл Макалпийн, казва, че постигнатата в резултат на тази технология ефективност от 25% е била приятна изненада за изследователите. На следващ етап учените възнамеряват да отпечатат на полусферичната повърхност мек материал, наподобяващ механичните свойства на контактната леща.

Друг приоритет на екипа на McAlpine Group е миниатюризацията и опростяването на дизайна на изкуственото око. Едва след това може да се помисли за имплантиране на разпечатката в истинското око. По-рано същият екип експериментира успешно с разпечатка на слухови органи, кожа и стави.

Коментар