Големите оператори на дейта центрове вече са недостижими

Капиталовите разходи на операторите на хипермащабируеми центрове за данни са нараснали с 59% през второто тримесечие на годината и доближават рекордните 27 млрд. долара, регистрирани в предходното тримесечие, сочи анализ на Synergy Research.

Превишаването на максимума е възпрепятствано единствено от покупката през март от Google на комплекса от сгради Chelsea Market в Ню Йорк, за който корпорацията похарчи 2,4 млрд. долара, отбелязват анализаторите.

Като цяло, през първото полугодие операторите на големи дейта центрове като Google, Microsoft, Amazon, Apple и Facebook са вложили над 53 млрд. долара в развитие на своите инфраструктури, в сравнение с 31 млрд. долара за същия период на миналата година.

Макар че в рейтинга на компаниите, които инвестират най-активно в дейта центрове, има промени всяко тримесечие, в последните 10 отчетни периода в Топ 5 неизменно фигурират Google, Microsoft, Amazon, Apple и Facebook. По данни на Synergy Research, тези компании обезпечават над 70% от общата сума на капиталовите инвестиции в хипермащабируеми центрове за данни. Разходите на три от компаниите в Топ 5 бележат абсолютни рекорди през последното тримесечие.

Значителна част от инвестициите отиват за строителство и разширяване на големите центрове за обработка на данни. В света има около 420 подобни обекта, като най-много от тях за разположени в САЩ.

Анализът на Synergy Research се базира на данни за размера на капиталовите вложения в дейта центровете на 20-те най-големи световни доставчика на облачни и онлайн услуги, вкл. на пазара на IaaS, PaaS и SaaS услуги, оператори на търсещи системи, социални мрежи и интернет магазини. Сред компаниите, които инвестират активно в дейта центрове, но не влизат в Топ 5, са имена като Alibaba, Baidu, IBM, JD.com, NTT, Oracle, SAP и Tencent.

„Капиталовите инвестиции в хипермащабируеми дейта центрове са един от най-ярките индикатори за нарастващото внедряване на облачни и цифрови технологии, както и на онлайн стила на живот. Разходите на операторите на мега центрове за данни достигнаха немислими досега нива и продължават да нарастват”, казва Джон Динсдейл, главен анализатор на Synergy Research.

По неговите думи, големите оператори на такива центрове за данни стремително увеличават своите конкурентни предимства, а по-малките играчи вече нямат шансове да ги догонят. Тази тенденция е особено отчетлива на пазара за облачни изчисления, където наличието на средства за финансиране на развитието на дейта центровете по същество убива конкуренцията, заключава Джон Динсдейл.

Коментари по темата: „Големите оператори на дейта центрове вече са недостижими”

добавете коментар...

  1. И

    Може пък да са достижими или още по-добре заменими. Ако все повече хора и организации осъзнаят, че не е никак добра идеята да съхраняват всичките си данни на чужди сървъри. Дори има Edge computing противоположност на Could Computing. Технологиите се развиват добре за съхранение на данни и все повече хора ще могат да си позволят да имат собствени хранилища на все по-големи данни. Освен това централизацията не винаги е хубаво нещо. Така че има шанс част от бизнеса на центровете за данни дори да замре и фалира.

  2. Иванов

    “…големи дейта центрове като Google, Microsoft, Amazon, Apple и Facebook..В света има около 420 подобни обекта, като най-много от тях за разположени в САЩ.
    Когато един ден тези центрове изчезнат, светът ще стане по-добър, по-независим и по-справедлив.

  3. Saevar

    Дев,
    то е ясно с публичните-облачни услуги, дори антивирусните и техните продукти нетрябва да им се вярва, пример Ccleaner, Аваст, АВГ.. а и поивечето антивирусни вече са облачни и си казват че събират данни…

  4. Дев

    Де да беше толкоз просто само с рутер да става. Трябва да НЕ се ползват публични облачни услуги, както и мобил дебилни апове и смартфони. Как да проумеят хората, че всичко което се съхранява онлайн на чужди сървъри данните вече не са техни и са компрометирани никакво privacy и дори няма истинско изтриване, а само hide.

  5. Saevar

    който може прави пари от лични данни, тва е, купете си по-хубав рутер със firewall за дома и ги блокирайте всичките, аз така съм направил, нито виждам реклами нито ми трябва ад блокър, същото е и на телефона…

  6. Ivo

    ДА недостижими са дейта центровете и са най-големите бардаци в Света. Правят милиарди, билиони, трилиони долари както от бизнес така и от лични данни на простите потребители и обикновени хора.

  7. Yo

    Копаят инфо, докато обикновеният селянин копае крипто. Щом инвестират милиарди, смятай колко печелят от данните ни.

Коментар