Мозъчен имплант върна зрението на сляп човек

Жена, която е сляпа от 16 години, отново вижда форми и дори букви, благодарение на имплант
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Испания имплантираха чип в мозъка на сляп пациент и частично възстановиха зрението му. В бъдеще иновацията може да се превърне в пълноценно устройство за приложение в медицината.

Мозъчният имплант, разработка на учени от университета Мигел Ернандес (UMH), е базиран на интракортикални микроелектроди и позволява на незрящ човек да вижда форми и букви. Въвеждането на това устройство в човешкия мозък не вреди, а директното стимулиране на мозъчната кора предизвиква зрително възприятие с много по-висока разделителна способност, отколкото други подобни устройства.

Количеството електрически ток, необходимо за предизвикване на визуално възприятие с този тип микроелектрод, е много по-малко, отколкото при използване на повърхностни електроди, казват изследователите.

За първи път подобен чип е имплантиран на сляп пациент – жена, която е незряща от 16 години. Резултатите са обещаващи, става ясно от видео в Twitter, което означава, че в бъдеще е възможно да се разработи зрителна невропротеза, която да подобри зрението на хората с увредено зрение.

Макар че са оптимисти, изследователите от UMH поясняват, все още има много проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се въведе устройството в масова употреба.

Имплантируемият чип представлява малка триизмерна матрица със 100 микроелектрода, която взаимодейства двупосочно с мозъчните клетки. Ширината на чипа е 4 мм, а дължината на електродите – 1,5 мм.

Коментари по темата: „Мозъчен имплант върна зрението на сляп човек”

добавете коментар...

  1. Митко

    Поздрави на екипа,а на жената успех в живота.

Коментар