Кварцов диск съхранява 360 терабайта вечно

Кварцовият диск за вечно съхранение на данни, разработен от екип на Университета в Саутхемптън
(снимка: University of Southampton)

Лазерна технология е на път да осигури „вечно” съхранение на информация. Записани са 360 терабайта на наноструктуриран диск, които ще останат непокътнати в продължение на 14 милиарда години.

Разработена от изследователи от Университета в Саутхемптън, Великобритания, технологията използва фемтосекундни лазерни импулси за записване на данни в триизмерна структура от силициев диоксид на нано-ниво. Импулсите създават три слоя наноструктурирани точки с разстояние от пет микрона между тях.

Промените в структурата могат да бъдат прочетени чрез използване на друг импулс светлина и запис на поляризацията – посоката на вълните – след като импулсът е преминал.

Учените вече са записали редица книги на малките стъклени дискове, включително „Всеобща декларация за правата на човека”, „Оптика” на Исак Нютон, „Велика харта на свободите” и „Библия на крал Джеймс”.

Плътността на информацията на такива дискове е толкова висока, че на една кварцова плоча могат да се поберат 360 терабайта. Освен това тази информация ще бъде невероятно стабилна: тя може да се съхранява 13,8 милиарда години, издържайки на температури до 190 градуса по Целзий.

Коментари по темата: „Кварцов диск съхранява 360 терабайта вечно”

добавете коментар...

  1. Пострадал от НАП

    Признавам си, че отначало прочетох “Кацаров диск”

Коментар