Как да влезем в ИТ сферата: съвети за начинаещи

Разработката на софтуер е една от най-търсените сфери за реализация
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ сферата е една от най-динамично развиващите се. Тенденциите на растеж се запазват дори по време на кризата. Тук става дума не само за технологиите, но и за най-важната за мнозина тема – работните места.

Според прогнозите, в обозримо бъдеще много професии, които не изискват специфични умения, просто ще станат ненужни. Роботи за доставка, автоматизация на склада, кол центрове – първите предупредителни камбани се чуват точно сега. И това е само началото.

От друга страна, някой трябва да проектира роботи, да им пише програми за управление, да разработва приложения за взаимодействие. С една дума, търсенето на компетентни специалисти в областта на високите технологии расте. И това е дългосрочна тенденция, отбелязва Популярна Механика.

Така че всеки, който сега мисли за избор на професия или смяна на специализация, може да се насочи към кариера в ИТ сферата. Има много различни (и добре платени) работни места в тази бързо развиваща се област.

Началото на пътя

И така, решението за смяна на кариерата е взето. Но веднага възникват много въпроси. Коя посока да избера? Какви знания са необходими за това? Имам ли достатъчно способности? Колко време отнема ученето?

Шири се мнението, че ИТ е за елита. Ученето е трудно и отнема много време и е по-добре да започнете да се подготвяте за работа в тази индустрия още в училище. Това не е нищо повече от мит. Основното е желанието. Пол, възраст, образование нямат значение.

Да, трябва да се учиш и не можеш без упорита работа в овладяването на нови умения. Но всеки може да придобие нова търсена професия. При това за много по-кратко време, отколкото е необходимо за висше образование.

Между другото, необходимостта от техническо образование за работа в ИТ сектора е друг често срещан мит. На практика в повечето компании не всички програмисти имат специализирана диплома за висше образование.

В тази област всичко се променя бързо, така че знанията, придобити в университета, остаряват след 2-3 години. Опитът и реалните умения са много по-важни от дипломата и работодателите разбират това.

Какво трябва да може начинаещият разработчик

Разработката на софтуер е една от най-търсените сфери за реализация. Липсата на кадри в тази област се наблюдава от години, а пазарът се разраства бързо. Работодателите се борят за квалифициран персонал, като предлагат комфортни условия на труд и гъвкаво работно време. И най-важното, бърз финансов растеж.

Но трябва да се отбележи, че най-атрактивните условия на този пазар са за разработчици на ниво средни и старши специалисти. Кандидатите с 1-3 години опит са по-малко търсени.

Предлагат се и свободни работни места за начинаещи, но пазарният им дял е малък. За програмисти без опит е доста трудно да си намерят работа. Но е възможно и уменията за самообразование ще помогнат за това.

Какво трябва да учите, за да станете разработчик

Първият етап е теоретичният блок, обединен от понятието „компютърни науки”. Тези знания от областта на математиката и компютърните науки, както и основите на програмирането, включват: структури от данни и алгоритми; дизайн на база данни; основи на обектно-ориентираното програмиране. Желателно е да се придобият тези знания за бързо кариерно израстване. Но можете да станете програмист и без тях.

След това трябва да вземете решение за специализация и да изберете език за програмиране. За системните програмисти са подходящи Assembler, C и C++, Java. Бъдещите уеб разработчици се нуждаят от JavaScript и различни фреймуърк системи, най-популярните от които са React, Vue и Angular – те се използват за разработване на интерфейса, тоест частта от уебсайта, с която потребителят взаимодейства в браузъра. За бекенд разработка, тоест създаване на сървърната страна на сайта, се използват езиците Python, PHP, Go.

Една от най-динамично развиващите се области сега е мобилната разработка. За да намерите работа в този сегмент, трябва да научите езиците Java, Kotlin, Swift, C#. Кой език за програмиране да научите първо? Това зависи от избраната сфера на развитие. От гледна точка на лекотата на усвояване, за предпочитане са Python, JavaScript и PHP.

След като овладеете основните умения, трябва да започнете да изграждате своето портфолио. Наличието на готови проекти ще бъде предимство при намиране на работа.

ИТ маркетолог

Традиционно ИТ сферата се свързва с програмирането, но всъщност списъкът с професии в тази индустрия е много по-широк. И в някои случаи е по-лесно да не променяте всичко, а да разширите знанията, придобити на предишното място на работа. В това отношение специалистите по промотиране имат голям късмет. Техните знания и умения ще им позволят бързо да преминат през преквалификация и да се сдобият с търсената специалност на ИТ маркетолог.

Фундаменталните познания за структурата на бизнеса, планирането и поставянето на цели, както и уменията за разработване и прилагане на маркетингови стратегии и взаимодействие с други структурни звена ще бъдат търсени във всички отрасли на бизнеса. Включително и в ИТ сферата.

Всичко, което трябва да направите, е да овладеете умения за дигитален маркетинг. Уменията за настройка на контекстна реклама в Google Ads или таргетирана реклама в cоциалните мрежи ще ви бъдат полезни, дори ако не правите това самостоятелно Маркетологът може да използва тези умения за измерване на работата на служителите или изпълнителите. Но основното в тази професия е именно формирането на стратегии за промоция в дигиталната среда.

ИТ специалист по продажби

Мениджър продажби е друга търсена професия в повечето области на бизнеса. Компаниите, които разработват ИТ решения и различни услуги, също имат нужда от такива специалисти. И недостигът на добри продавачи на този пазар е забележим. Пазарът расте, така че овладяването на тази професия е входен билет за ИТ сферата.

В началния етап се изисква минимално познаване на технологиите, а уменията за програмиране изобщо не са необходими. Основното умение е способността да продавате. Опитът в продажбите във всяка област ще бъде голям плюс. Но е трудно да се намери работа без опит и не бива да разчитате на висока заплата през първите месеци. С времето опитът ще дойде, а с него и достойните заплати.

ИТ пазарът се състои от много сегменти, така че няма да имате проблеми с избора на работа. Някои продукти са насочени към крайния потребител – това е B2C сегментът. Други са за бизнес, B2B. Можете да продавате софтуер, хардуерни решения или комбинирани хардуерни и софтуерни системи. Компанията може да предложи на клиентите готов продукт или разработване на проект от нулата.

Независимо от избраната посока, за успех в продажбите са необходими определени качества:

  • старание;
  • общителност;
  • гъвкавост;
  • толерантност към стрес.

Разбира се, както във всяка професия, най-важният компонент на успеха е непрекъснатото обучение. В тази връзка ИТ индустрията винаги ще предоставя възможности за придобиване на нови знания. Развива се динамично, така че определено няма да скучаете.

Преход към ИТ професия: полезни съвети

Има много области, от които специалистите могат да преминат към ИТ с минимални усилия и време. И трябва да започнете с умението за търсене на информация. Добавете това умение към вашия списък за обучения, ако не владеете съвършено боравенето с информация.

Глобализацията е актуална тенденция във всички сфери на живота. Но в ИТ тя се проявява най-ясно. Така че владеенето на чужди езици е не просто желателно, а задължително. Най -малкото, имате нужда от английски. И е по-добре да го допълните с друг чужд език. Способността да говорите различни езици значително разширява възможностите – позволява ви да използвате чужди ресурси, да общувате свободно с колеги или да получите работа в чуждестранна компания.

Работата в ИТ сферата разкрива неограничени възможности за саморазвитие. Всъщност в тази индустрия освен професионалните умения се ценят така наречените „гъвкави умения” или „меки умения”: организационни умения, способност за работа в екип, комуникация, критично мислене и много други.

Пътят към ИТ кариера е отворен за всеки, независимо от възрастта и образованието. Всичко, от което се нуждаете, е желание и решителност.

Коментари по темата: „Как да влезем в ИТ сферата: съвети за начинаещи”

добавете коментар...

  1. Кой

    Ей тъп хамстер, ти какъв си бил като си започнал? Заплатата ти пада, защото си некадърен, на кадърните им се вдига. И не си ти този който ще казва, дали да се приемат начинаещи или не. Селянин

  2. Някой

    Всеки е бил начинаещ в началото!

  3. Anonymous

    По-добре е да не влизате! Защото този сектор изстисква човек психически и е до време. Ако е само заради голямата заплата няма смисъл. Много по-добре е да работиш нещо, което истински ти харесва.

  4. :o)

    Доста хора се пробваха в безплатните курсове на Светлин Наков…
    … и доказаха старата Българска приказка “От всяко ДЪРВО свирка не става” 🙂
    Така е устроен светът – хората имат различни възможности и интереси.
    Тези , които искат да бъдат програмисти, вероятно искат това още от училище.
    А 50 годишен таксиджия и с най-голямото желание на света ще стане програмист
    ама на кукуво лято.

  5. задача

    ако мъжът на децата ви е ИТ
    той ще ви отвори вратата и ще влезете без проблем

  6. ха

    Като прочетох статията, се сетих за един виц:
    — Наков каза, че всички таксиметрови шофьори могат и трябва да станат програмисти.
    — Е да де, ама по-късно добави: return return.

  7. ba6Maistory

    Стига с тези начинаещи, падат заплатите заради тези простаци, да учат за директори и зам. такива, некадърници!

  8. Ученик

    Влизаш в кода и правиш, каквото си поискаш. За да влезне човек в АйТи сферата и да е успешен, като за начало трябва да има добра онлайн култура. Перфектен английски, логично мислене, а не чете на “Новото Познание” от жалко известният Стойчо Керев.

Коментар