Най-доходоносните езици за програмиране

Някои езици за програмиране се оказват много по-печеливши за разработчиците
(снимка: CC0 Public Domain)

Заплатите на програмистите зависят в немалка степен от езика, на който пишат, сочи проучване. Оказва се, че програмистите на Rust и Go са значително по-добре платени, в сравнение с техните колеги, които пишат на Python. Анализаторите отдават разликата в заплащането на недостига на специалисти за Rust и Go и свръх-изобилието от програмисти на Python.

Програмистите на Rust получават най-високите заплати, според публикация на ZDNet, която се позовава на проучване на O’Reilly сред повече от 3130 разработчици, базирани във Великобритания и САЩ.

Авторите на изследването установяват, че над една трета (34%) от анкетираните получават от 100 000 до 150 000 долара годишно. За 26% от анкетираните заплатата варира от 150 000 до 200 000 долара годишно.

Професионалистите на Rust получават най-високи заплати – средно над 180 000 долара годишно. Именно Rust беше признат за най-обичания език сред посетителите на форума Stack Overflow, който се счита за най-популярния ресурс за програмисти в света.

На второ място по заплати са програмистите на езика Go. Средната им заплата, според O’Reilly, е около 179 000 долара годишно. Go, подобно на Rust, се радва на силен интерес сред хакерите.

Трети в класацията са програмистите на езика Scala, които печелят средно 178 000 долара годишно. Междувременно Python, известен с това, че е лесен за научаване, осигурява на програмистите 150 000 долара годишна заплата. С този резултат той заема четвърто място в изследването.

Въпреки това, Python може да се превърне в най-популярния език за програмиране в света в най-близко бъдеще, според индекса на Tiobe. През септември 2021 г. Python зае второ място, измествайки Java и на много малка дистанция от лидера C. В класацията на най-любимите езици за програмиране Python е на шеста позиция, а Go е на десета.

Обяснявайки разликата в заплащането, авторът на доклада на O’Reilly Майк Лукидес казва, че това се дължи на недостиг на програмисти на Rust и Go. Опитните разработчици на Rust са по-трудни за намиране, което ги прави по-ценни за компаниите.

Има огромно търсене на програмисти на Python, но предлагането съответства на търсенето, коментира Лукидес, като допълва, че има много програмисти на Python, за разлика от техните колеги, избрали Rust или Go.

„Има учебни заведения, в които завършват хиляди програмисти на Python. Той се превърна в стандартен език за въвеждащия курс по програмиране в някои колежи. В допълнение, това е един от двата езика, които обикновено се използват за анализ на данни в науката. За Rust и Go търсенето е по-малко, но предлагането е още по-малко”, казва Лукидес.

„Rust и Go са авангардни езици, около които се вдига много шум. Ако декларирате своята компетентност в Rust или Go, вие показвате, че сте надхвърлили основата, независимо дали тези езици действиетелно са необходими за работата”, заключава авторът на доклада.

Проучването на O’Reilly установява също, че жените програмисти печелят средно по-малко от своите колеги мъже. Те получават в рамките на 126 000 долара годишно, или около 84% от средната „мъжка” заплата, която е 150 000 долара годишно. И това въпреки факта, че жените по-често от мъжете имат научни степени, особено доктор на науките.

Средната заплата на жена с докторска или магистърска степен е 82% от тази на мъж с подобна степен, пише Майк Лукидес в своето изследване. Според него, разликата в доходите не е толкова значителна за хората с бакалавърска степен – жените в този случай изкарват 86% или 87% от средната работна заплата на мъжете.

Един от факторите, които влияят върху заплатите, е и местоположението на програмистите. Проучването установява, че заплатите на разработчиците са най-високи в Калифорния, където средното годишно възнаграждение е 176 000 долара. Междувременно в Ню Йорк и Масачузетс годишната заплата е около 150 000 долара.

Ръстът в кариерата е посочен като ключово предизвикателство, пред което са изправени разработчиците. Много от тях съобщават, че са преминали обучение или курсове за опресняване на знанията през 2020 г. с надеждата да получат увеличение на заплатите или повишения. Близо две трети (64%) от анкетираните са завършили обучение или са получили нови сертификати през последните месеци.

В същото време заплатите за специалистите по обработка на данни и изкуствен интелект през последните три години са нараснали средно само с 2,25% годишно. 18% от анкетираните съобщават, че заплатите им не са нараснали, а 8% се оплакват от намаляване на размера им.

Между другото, през юли 2021 г. световноизвестният мениджър в ИТ сектора Ави Голан настоя да бъде спрян растежът на заплатите на ИТ специалистите възможно най-скоро. Според него това „вреди на цялата индустрия”. За своята идея Голан получи порой от критики от служители на ИТ компании.

Коментари по темата: „Най-доходоносните езици за програмиране”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кой го интересуват тея статистики нищо общо имащи с положението в България.Мерси за превода на готовата статия ама повечето интересуващи се от тази статия знаят английски добре

  2. Зани

    Как е Бг?

Коментар