Предстои промяна на върха при езиците за програмиране

Скоро се очаква нов лидер по популярност сред езиците за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Класацията на езиците за програмиране, съставена от Tiobe, скоро може да има нов лидер. Python се втурва към първото място, побеждавайки Java в битката за второто. Остава му много малко, за да достигне целта – той почти настигна С, неговия основен и сега единствен конкурент.

В рейтинга на Tiobe за септември 2021 г. Python се придвижи с една позиция – от трето на второ място. Сега е само на крачка от лидерството. Борбата за „среброто” между Python и Java продължи само два месеца – юли и август. Единственият съперник на Python за първото място вече е езикът C.

Python има всички шансове да измести C и това може да се случи в обозримо бъдеще, според ZDNet. Ако Python оглави класацията на Tiobe, той ще стане едва третият език, който е успял да направи това в цялата история на рейтинга, който датира от 2003 г.

„Python никога не е бил толкова близо до позиция #1 в индекса на Tiobe. Нужни са само 0,16%, за да надмине C. Това може да се случи по всяко време”, коментира ситуацията Пол Янсен, ръководител на отдела за софтуер в Tiobe.

Tiobe е компания за тестване на софтуер. Тя съставя своя рейтинг, като брои резултатите от заявките за търсене, свързани с програмиране, в които се споменава определен език. Освен всичко друго, при съставянето на класацията се взема предвид наличието на думите програмиране и език в заявките за търсене.

Статистическите данни се актуализират ежемесечно. Източникът на данни за изчислението са търсенията в най-популярните уебсайтове, вкл. Google, Bing, Amazon, YouTube и др. Най-популярните уеб ресурси пък се взимат от данните на Alexa.

Интересното е, че рейтингът на Tiobe противоречи на други класации за най-популярните езици за програмиране. Има няколко такива списъка, но най-авторитетният от тях, в допълнение към Tiobe, е рейтингът на IEEE Spectrum.

Авторите от IEEE Spectrum оценяват Python като най-популярния език за програмиране в света, надминавайки не само Java в това отношение, но и самия C, и JavaScript (съответно второ, трето и четвърто място). Освен това, според тях, Python притежава лидерската титла поне от 2020 г.

Анализаторската компания RedMonk също има свой собствен рейтинг. При съставянето му авторите проучват използването на езиците в софтуерни проекти, хоствани на GitHub, и вземат предвид дискусиите в най-големия форум за разработчици Stack Overflow.

В класацията на RedMonk за юни 2021 г., подобно на Tiobe, Python е на второ място, но C изобщо не го изпреварва, тъй като е едва на десета позиция. Лидерът в този списък е JavaScript, докато Java получава „бронза”, а четвъртата и петата позиция са заети от PHP и CSS.

Python е много по-млад от основния си съперник (според Tiobe). Той възниква в края на 80-те години на миналия век, докато C се появява през 1972 г. Python е създаден от холандския разработчик Гуидо ван Росум, който го смята за наследник на езика ABC.

Кодът на Python е публикуван за първи път през февруари 1991 г. По това време езикът е „пораснал” до версия 0.9.0. Обновяването до Python 1.0 се състоя само три години по-късно, през януари 1994 г.

Програмистите дочакаха актуализацията до версия 2.0 през октомври 2000 г., а Python 3.0 излезе през 2008 г. Към момента най-актуалната стабилна версия на Python е 3.9.6 – тя беше пусната на 30 август 2021 г.

Коментари по темата: „Предстои промяна на върха при езиците за програмиране”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    emv
    19/09/2021
    Все повече проблемите се насочват към методите и концепцията на изкуствения интелект. Python с огромния си брой библиотеки не решава проблема концептуално, а по скоро се опитва да го заобикаля. За предпочитане е да се използва Lisp (така забравен да се каже) и неговите диалекти. Налага се да се натрупват и структурират знания, а не да се обработват както е модерно сега само “данни”.

  2. emv

    Все повече проблемите се насочват към методите и концепзията на изкуствения интелект. Python с огромния си брой библиотеки не решава проблема коцептуално, а по скоро де опитва да го заобиколя. За препочитане е да се използва Lisp и етовите диалекти.

  3. milen

    Предстои промяна в класацията на езиците за големи данни и изкуствен интелект: Julia излиза пред Файтона като предпочитан език за втора поредна година!

  4. flashko

    Хобито ми е цифрова електроника и по-конкретно микроконтролери. Програмирал съм на 2 диалекта на BASIC за 8 битови компютри като ученик, за щастие FORTRAN 77 ме подмина и се занимавах малко с Turbo PASCAL (за 16 битови) когато следвах а сега като хоби програмирам на C/C++ базиран език за микроконтролери – 8 и 32 битови. Когато в последните години взе да се шуми около Python (има и за микроконтролери) и като предимство изтъкваха лесния му синтаксис ми стана интересно и разгледах програми писани на този език. Опитах да вникна в логиката му но за мен е много объркващ и неясен като език. Аз лично си предпочитам C++.

Коментар