Нова класация: JavaScript е език номер едно

Миналата седмица авторитетният институт IEEE разбуни духовете сред софтуерната общност с класация на програмни езици, а сега една анализаторска компания предложи собствен, коренно различен рейтинг.

Според класацията на RedMonk, лидер сред езиците за програмиране е JavaScript, което е и преобладаващото мнение на хората от бранша. За сравнение, IEEE даде предимство на C, навличайки си остри критики от общността.

Методологията за оценка на RedMonk съчетава популярността на езиците за програмиране в професионалните уеб ресурси GitHub и Stack Overflow. В същото време IEEE претендира, че прилага научен подход с 12 метрики.

Методологията за оценка на RedMonk отчита популярността на езиците за програмиране в професионалните уеб ресурси GitHub и Stack Overflow

Методологията за оценка на RedMonk отчита популярността на езиците за програмиране в професионалните уеб ресурси GitHub и Stack Overflow

Класацията на RedMonk изглежда по следния начин: JavaScript, Java, PHP, Python, C#, C++, Ruby, CSS, C, Objective-C, Shell, R, Perl, Scala, Go, Haskell, Swift, Matlab, Visual Basic и Clojure. За сравнение, в рейтинга на IEEE лидерът JavaScript е 8-ми, Java e 2-ри, PHP e 7-ми, Phyton – 3-ти и т.н.

Всъщност сайтът за класацията на IEEE е направен подвеждащо. Могат да се включват и изключват филтрите за езиците, но е трудно да се разбере в първия момент как работи, коментира Светлин Наков, основател на СофтУни.

„Въпреки това, C не е водещ език за Enterprise разработка, а изводът, че C е най-популярният език за програмиране (глобално за всички категории) е силно подвеждащ!”, категоричен е той.

Коментари по темата: „Нова класация: JavaScript е език номер едно”

добавете коментар...

  1. bat Pesho

    За коментара на Anonymous относно “да обясните как точно се програмират IoT устройства като лампи и елементарни датчици на JavaScript?”

    ——> “http://www.infiniteskills.com/training/introduction-to-iot-programming-with-javascript.html”

  2. Киро

    Еми, не всеки знае C, но почти всеки е правил интернет страничка с използването на JavaScript. Съвсем нормално е повечето интернет ориентирани езици да ипреварят класическите по популярност. Така че тука съм напълно съгласен с г-н Наков, пък що се отнася до лампите и елементарните датчици – ще те видя като се наложи да ги управляваш по интернет, какъв език ще използваш. Може би ще раздаваш exe-та на клиентите по технологията клиент-сървър.

  3. Anonymous

    Каквито и реклами, пропаганди и измислени и насилствено налагани технологии.

    Истината е една и много проста никакво уважение към професията програмист, ниските и мизерни ИТ заплати продължават да падат – с една дума НЕ СИ заслужава да си програмист който да обслужва алчни и неграмотни бизнесмени с много торби пари, ама НЕ дават достатъчно пари, за компенсация за огромния стрес и пропилян личен живот за тоя що духа.

  4. Димитър Иванов


    Инак по темата, единственото важно като популярност е колко библиотеки имаш за даден език

    И ако тези библиотеки се повтарят и са свързани с една и съща функционалност каква полза? Това е като приложенията за телефоните – какво като има 5000 приложения за календари, и особено ако повечето са скапани, а някои от най-добрите на средно ниво. По-добре да имат 3-4 конкурентни, които да се на супер ниво.


    и колко лесно е да си намериш работа свързана с него(след като си го овладял разбира се)

    Това е толкова динамично и независещо от компаниите / организазиите, които създават един език, че също не мисля, че е един от най-интересните фактори свързани с популярност.

    При всички случаи тези въпроси също са интересни и наистина е важно отговора на малко по-конкретни въпроси като изброените от колкото някакъв общ булшит като “популярни”.

  5. грамист

    “Програмирането – модерна работа ;Всички деца трябва да учат С.
    Технология от преди 44години.”

    Още по-зле е. Ако погледнеш кога е развита булевата алгебра…:)

    Инак по темата, единственото важно като популярност е колко библиотеки имаш за даден език и колко лесно е да си намериш работа свързана с него(след като си го овладял разбира се). Другото си е проста снобарщина 🙂

  6. Димитър Иванов

    Само да отбележа, че нито ме интересува Наков, нито се гневя на IEEE, нито подкрепям една технология спрямо друга в тази статистика. Чисто и просто ако се търси въпроса кой е най-популярния програмен език е добре да се хвърли повече светлина, а не просто да се предоверяваме с лека ръка на едно или друго изследване, особено ако виждаш, че има пропуски.
    Първо трябва да се уточни какво значи израза “най-популярен” – най-много устройства?, най-много хора, които го използват за писане?, най-много написани приложения?, най-много хора, които ползват написаните на тях приложения?, най-много институции, които ги ползват?, най-популярни приложения?, най-важни програми и приложения?, най-много зададени въпроси от потребители в интернет?, най-много написани книги и учебници за тях? и т.н. и т.н.
    Ако една сериозна организация прави изследване на тази тема, трябва поне част от тези въпроси да покрие.

  7. zte

    Програмирането – модерна работа ;Всички деца трябва да учат С.
    Технология от преди 44години.

    wikipedia : Първоначално C се разработва в AT&T Bell Labs между 1969 и 1973 г.

  8. Anonymous

    Аре да не правите евтин PR на г-н Наков с подобни “изказвания”.

    Коя точно общност се е гневила на IEEE? Що не вземете да проверите по-внимателно кои са IEEE и да обясните как точно се програмират IoT устройства като лампи и елементарни датчици на JavaScript?

    Броят въпроси в StackOverflow е меко казано неподходяща метрика. Web технологиите са по-достъпни за обикновените потребители, всеки иска да си направи web страничка. А, тези хора питат далеч по-често.

  9. Димитър Иванов

    Не съм сигурен нали всичко под таговете .NET, .NET Framework, C Sharp, VB.NET, ASP, ASP.NET, MVC, Visual Basic, CLR, LINQ, Visual Studio etc. etc. се приема за C Sharp, а в случая това е съвсем логично тъй като говорим за семейство от технологии. Докато при Java, Python, C, Javascript в 90% от случаите седи този таг, при .NET не е така.

  10. user

    На мен не ми се вярва R, haskell и scala да са по-напред от Swift. Няма начин да са по-популярни

  11. ха

    Аз пък мисля, че Python е с яко надута позиция. Освен това е трудно да се приеме, че Ruby е преди C поради простата причина, че Ruby е много сложен език за програмиране, за да е силно популярен!!!

  12. Жеко

    Най-накрая една реална статистика. (Според мен, само PHP е малко завишен)

Коментар