Торвалдс критикува поддръжката на Rust в Linux ядрото

Линус Торвалдс има сериозни забележки към реализацията на Rust драйвери за Linux ядрото
(източник: Linus-Torvalds / Facebook)

Поддръжката на езика за програмиране Rust в ядрото на Linux срещна критики от страна на Линус Торвалдс, разработчик на ядрото и пачове за системата с отворен код. Той е разгледал възможността за създаване на драйвери на Rust за Linux и отправя някои критични коментари.

Най-големите оплаквания са свързани с възможността за излизане в panic () при грешни ситуации, например при недостатъчна памет, когато операциите за динамично разпределение на паметта, включително тези в ядрото, могат да се провалят.

Торвалдс казва, че подобен подход в ядрото е фундаментално неприемлив и, ако това не се разбере, той може напълно да отхвърли (totally NAKed) всеки код, който се опитва да използва такъв подход. От друга страна, Торвалдс се съгласява с наличието на проблема и го счита за разрешим.

Друг проблем са опитите да се използват изчисления с плаваща запетая или 128-битови типове, които не са валидни за среди като ядрото на Linux. Това се оказва по-сериозен проблем, тъй като в момента базовата библиотека (core) на Rust е неделима и представлява един голям blob – в нея няма начин да се заявяват само някои от възможностите, които предотвратяват използването на една или друга проблемна функционалност.

Решаването на този проблем може да изисква промени в компилатора на Rust и библиотеката, въпреки че екипът все още няма стратегия за това как да се реализира модулността в библиотеката на езика.

В допълнение, Торвалдс отбелязва, че предоставеният към момента примерен драйвер е безполезен и препоръча да се приложи като пример драйвер, който решава един от реалните проблеми.

Коментар