Windows 10 за Arm вече работи и на Mac с Apple M1

Потребителите на новите M1-базирани Mac ще могат да пускат и Windows 10 за ARM
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията Parallels пусна актуализация на своя софтуер, която позволява на собствениците на Mac компютри с процесор Apple M1 да инсталират Windows 10 за Arm. Версията Parallels Desktop 16.5 идва с вградена поддръжка за стартиране на Windows за Arm на Mac с M1, след като Apple се отказа от поддръжката на Boot Camp.

Последната версия на Parallels Desktop за Mac позволява на собствениците на Mac с Apple M1 да стартират приложения за Windows 10 за Arm, както и традиционни x86 приложения едновременно с Mac или iOS приложения на Big Sur. Windows 10 за Arm налага някои ограничения за приложенията, в резултат на собствената емулация, но системата скоро ще поддържа и емулация на x64 приложения.

Parallels казва, че последната актуализация има впечатляваща производителност и води до икономия на батерията при работа със софтуера на Intel-базирани Mac. Тази версия използва 250% по-малко енергия на Mac с Apple M1, в сравнение с базиран на Intel MacBook Air. Подобрена е също производителността на DirectX 11 с 60%, а общата производителност на виртуалната машина е увеличена с до 30%.

Основният недостатък е, че потребителят трябва да стартира Windows Preview, отбелязва The Verge. Разработчикът на софтуера предоставя компилация на предварителна версия на Windows 10 за Arm, която може да бъде изтеглена от уебсайта на Microsoft Windows Insider.

В допълнение към поддържането на Windows 10 на Arm, Parallels Desktop 16.5 за Mac поддържа и дистрибуции на Linux като Ubuntu 20.04, Kali Linux 2021.1, Debian 10.7 и Fedora Workstation 33-1.2.

Коментар